Pretražite poslovni adresar

Online advokat - Online Advokat

Pretrazivanje
Broj pitanja:
Vaše pitanje

Unesite kod sa slike
Stručnjaku morate postaviti konkretna pitanja. Astrologu je potrebno, pored pitanja, ostaviti i tačan datum, vreme i mesto rođenja.

Pomoc   
15. 08. 2017.
Postovani, potreban mi je Vas savet u vezi mog slucaja. Bio sam u bracnoj zajednici od 2006. do 2016.godine. Brak je razveden sporazumno. U presudi je navedeno da bivsa supruga nema zajednicke imovine samnom sto je i potpisano. Medjutim, nedavno sam dobio tuzbu od njenih roditelja koji potrazuju novac koji sam ja smatrao nekom vrstom pomoci u toku naseg zajednickog zivota..iz toga izdvajam i p...
Postovani, potreban mi je Vas savet u vezi mog slucaja. Bio sam u bracnoj zajednici od 2006. do 2016.godine. Brak je razveden sporazumno. U presudi je navedeno da bivsa supruga nema zajednicke imovine samnom sto je i potpisano. Medjutim, nedavno sam dobio tuzbu od njenih roditelja koji potrazuju novac koji sam ja smatrao nekom vrstom pomoci u toku naseg zajednickog zivota..iz toga izdvajam i pomoc njenog brata koji je takodje 2010. godine meni dao 1.100€ i od oca koji nam je dao u toku bracne zajednice 750€. U svemu tome uracunali su mi neke zatezne kamate kao da sam dobio novac od zelenasa. Iznos koji su naveli je 2100€,a pritom da napomenem da nikakav papir nismo o pozajmici potpisali,niti bilo kakvu vrstu ugovora napravili. Za svedoke su naveli sami sebe,tj oca,majku ,brata i bivsu suprugu. Ne bezim od toga da nam nisu pomogli,ali me interesuje kakav isgod mogu da ocekujem iz svega ovoga i po Vasem misljenju sta je najbolje uraditi.

Odgovor stručnjaka

Lica koja potrazuju vracanje novca imaju na to pravo, pa je najbolje da se dogovorite oko vracanja, kako bi ste izbegli uvecanje po osnovu sudskih troskova
Pitanje br. 119920.   
bracna,pa vanbracna zajednica   
15. 08. 2017.
Postovani,ja sam bila u braku sa cpokojnim suprugom od 1986 god-2006 god,a onda smo se razveli sudskim putem sporazumno.Posle godinu dana stupila sam u vanbracnu zajednicu sa svojim bivsim suprugom i zivela u njoj do njegove smrti 2016.god.Za vreme trajanja braka,ziveli smo u porodicnoj kuci suprugovih roditelja u podkrovlju koje je bilo izgradjeno ugrubo kad sam stupila u brak,a unutrasnje r...
Postovani,ja sam bila u braku sa cpokojnim suprugom od 1986 god-2006 god,a onda smo se razveli sudskim putem sporazumno.Posle godinu dana stupila sam u vanbracnu zajednicu sa svojim bivsim suprugom i zivela u njoj do njegove smrti 2016.god.Za vreme trajanja braka,ziveli smo u porodicnoj kuci suprugovih roditelja u podkrovlju koje je bilo izgradjeno ugrubo kad sam stupila u brak,a unutrasnje radove smo radili ja i suprug i pok.svekar,dakle ulagali smo neka zajednicka sredsva o cemu imam dokaz (kredit koji je moj suprug ulozio u adaptaciju podkrovlja,pokucstvo,namestaj itd.)Za sve godine zajednickog zivota,nismo prosirili postojecu imovinu.Takodje,moram da napomenem da je moj suprug bio alkoholicar i da jecesto znao da kaze da sam ja njegovpodstanar i ponekad bi trazio da mu platim kiriju.To je govorio samo kao posledicu trenutnog alkoholisanog stanja,ali su njegova sestra i brat bili prisutni i culi su to vise puta.Posle smrti muzevljevih roditelj,moj suprug je nasledio njihovu imovinu sa 1/3 idealnog dela,a njegov brat i sestra su dobili po 1/3 istog.Z vreme trajanja bracne,odnosno vanbracne zajednice moj suprug je radio samo pocetnih 8 god braka,a sve ostalo vreme sam ga ja izdrzavala i bila pored njega i u bolesti koja je trajala 6 meseci.Da li ja kao prvobitno vencana ,a zatim nevencana supruga imam pravo nasledja posle suprugove smrti i u kom obimu?U braku nismo imali dece.

Odgovor stručnjaka

Nemate pravo na nasledje, imate pravo samo da potrazujete novac koji ste ulozili u gradnju i adaptaciju postojeceg objekta
Pitanje br. 119919.   
zastarelost duga   
14. 08. 2017.
Postovani,

Muž je imao ugovor sa Vipom 2011/2012 godine. Redovno smo plaćali račune sve dok nismo posumnjali u regularnost računa. Tražili smo listing i u poslovnici i telefonom i mejlom. Nisu odgovarali, pa smo obustavili plaćanje računa, a broj nam je isključen. Do isteka ugovora bili smo dužni da platimo još nekih 3000-4000 dinara na ime pretplate za nekoliko meseci. Kako nis...
Postovani,

Muž je imao ugovor sa Vipom 2011/2012 godine. Redovno smo plaćali račune sve dok nismo posumnjali u regularnost računa. Tražili smo listing i u poslovnici i telefonom i mejlom. Nisu odgovarali, pa smo obustavili plaćanje računa, a broj nam je isključen. Do isteka ugovora bili smo dužni da platimo još nekih 3000-4000 dinara na ime pretplate za nekoliko meseci. Kako nismo to hteli da platimo, Vip je dug preusmerio na neku agenciju za uterivanje dugova. Oni godinama zovu na druge telefone moga muža, na posao, šalju pismene opomene. Usmeno smo im rekli da se pozivamo na zastarelost duga, ali oni ne odustaju. Poslednju opomenu je poslala neka advokatica. U njoj piše da je dug narastao na 20.000, preti tužbom i izvršiteljima, troškovi opomene 3000 a da će nas izvršitelji koštati još preko 25000.
Zanima me da li su ovo pokušaji da se zastrašivanjem izmame pare i tako prizna dug. Da li treba da čekamo tužbu da bismo na sudu tražili odbacivanje tužbe radi zastarelosti ili treba nešto da preduzmemo pre tužbe kako bi nas ostavili na miru?
Pošto ima primera da se privatno lice ne obavesti lično o tužbi, već se samo na oglasnoj tabli suda pojavi termin ročišta, a tuženi sazna za to tek kada mu dođe izvršenje naplate, kako postupiti u takvoj situaciji? Dakle,ako dođe do tužbe,a mi saznamo da smo utuženi tek kada se završi proces, a s obzirom na to da je dug već zastareo?
Hvala unapred.

Odgovor stručnjaka

U pravu ste. Samo ukoliko vas poverilac tuzi tj podnese predlog za izvrsenje, mozete se pozvati na prigovor zastarelosti.
U suprotnom vas prigovor nema nikakvog efekta.

S obzirom da je dug od pre pet godina, a dugovanje za telefonske usluge zastareva za godinu dana, vi nemate obavezu da platite zaostala dugovanja.
Pitanje br. 119918.   
PITANJE   
06. 08. 2017.
Poštovanje.

Ja sam Dr Aleksandar Stojanović iz Beograda.

ČINJENICE - Od 1994. godine, nakon smrti oca, delim vlasništvo nad vikendicom sa rođenom sestrom koja živi u Kanadi od 1993. godine. Za protekle 23 godine nije ni materijalno ni fizički učestvovala u tekućem održavanju objekta i plaćanju računa i poreza za objekat - vikendicu.

PITANJE - da li z...
Poštovanje.

Ja sam Dr Aleksandar Stojanović iz Beograda.

ČINJENICE - Od 1994. godine, nakon smrti oca, delim vlasništvo nad vikendicom sa rođenom sestrom koja živi u Kanadi od 1993. godine. Za protekle 23 godine nije ni materijalno ni fizički učestvovala u tekućem održavanju objekta i plaćanju računa i poreza za objekat - vikendicu.

PITANJE - da li zbog tih činjenica imam po zakonu pravo na vlasništvo nad celokupnom nekretninom - vikendicom.

Unapred hvala na razumevanju i saradnji.

Odgovor stručnjaka

Iza smrti roditelja sva deca imaju jednako pravo nasledjivanja. U konkretnom slucaju vi i vasa sestra stekli ste pravo suvlasnistva na po 1/2 vikendice. S obzirom da vasa sestra nije placala troskove , vi imaye pravo da potrazujete od nje da vam nadoknadi iznos koji ste vi ulozili.
Pitanje br. 119906.   
pomoc   
02. 08. 2017.
Postovani,ne znam sta da radim pa me zanima vase misljenje,naime svakog dana me zove neka advokatska kancelarija zbog navodnog duga od 2900 dinara koji je kao ostao iza mog pokojnog oca koji je umro jos 2010 godine,sad ne znam da li da platim taj dug /iako su nam u banci rekli da taj dug nepostoji/ ili sta vec da radim? Da li me mogu stvarno tuziti posto je proslo mnogo vremena od oceve smrti ...
Postovani,ne znam sta da radim pa me zanima vase misljenje,naime svakog dana me zove neka advokatska kancelarija zbog navodnog duga od 2900 dinara koji je kao ostao iza mog pokojnog oca koji je umro jos 2010 godine,sad ne znam da li da platim taj dug /iako su nam u banci rekli da taj dug nepostoji/ ili sta vec da radim? Da li me mogu stvarno tuziti posto je proslo mnogo vremena od oceve smrti a i dug nije neka velika cifra iako ne znam odakle je ili mogu ja njih da tuzim jer me stresiraju svakog dana.Unapred hvala.

Odgovor stručnjaka

Ukoliko ste iza pok oca nasledili neka imovinska prava, u istoj visini nasledjujete i dugove.
Dug prema advokatskoj kancelariji ne moze evidentirati niakakva banka, vec je to licni odnos klijenta i advokata.

Pretpostavljam da je dug realan i da ste u obavezi da ga platite.
Pitanje br. 119898.   
Granična linija sa susednom parcelom-dopuna   
02. 08. 2017.
Izmedju moje i susedne parcele ne postoji ograda obe parcele su katastarski uredno zavedene ali eto nikad nismo stavljali ogradu,moj sused trenutno izvodi radove ,na koji način da mu lepo saopštim da
pripazi da ne povredi graničnu liniju. Jer se bojim da će da predje granicu. Pošto je pre 10 godina postavio jednu ogradu pre tri dana je geometar utvrdio da je ona na mom posedu što njemu n...
Izmedju moje i susedne parcele ne postoji ograda obe parcele su katastarski uredno zavedene ali eto nikad nismo stavljali ogradu,moj sused trenutno izvodi radove ,na koji način da mu lepo saopštim da
pripazi da ne povredi graničnu liniju. Jer se bojim da će da predje granicu. Pošto je pre 10 godina postavio jednu ogradu pre tri dana je geometar utvrdio da je ona na mom posedu što njemu nije odgovaralo,plašim se da ne napravi isto a to postavi deo objekta u mom posedu.
Hvala unapred.

Odgovor stručnjaka

Savetujem vam da angazujete geometra, koji ce utvrditi medju izmedju vase dve parcele
Pitanje br. 119895.   
Molim za savet   
02. 08. 2017.
Postovani,pre 1,5 god. Sam potpisao sporazumni raskid ugovora,jer mi poslodavac nije dao platu 5 meseci.2015 god imao sam udes uvidjaj nije radjen(po nalogu poslodavca)a u policijskom izvestaju stoji da je pricinjena manja materijalna steta,da nema povredjenih(bio sam sam),da je alko test pokazao 0.0. On sada mene tuzi i trazi milionsku odstetu,a u sporazumnom ugovoru pise da prava,obaveze i o...
Postovani,pre 1,5 god. Sam potpisao sporazumni raskid ugovora,jer mi poslodavac nije dao platu 5 meseci.2015 god imao sam udes uvidjaj nije radjen(po nalogu poslodavca)a u policijskom izvestaju stoji da je pricinjena manja materijalna steta,da nema povredjenih(bio sam sam),da je alko test pokazao 0.0. On sada mene tuzi i trazi milionsku odstetu,a u sporazumnom ugovoru pise da prava,obaveze i odgovornosti zaposleni ostvaruje kod poslodavca zakljucno sa danom prestanka radnog odnosa.Da li on po zakonu ima pravo da me tuzi i sta dalje?Da napomenem da vozilo nije bilo teh.ispravno zato nije radjen uvidjaj, i da niko nije ucestvovao u saob.nesreci osim mene(prevrtanje vozila).Hvala unapred

Odgovor stručnjaka

Najbolje je da angazujete advokata
Pitanje br. 119893.   
Imovina   
01. 08. 2017.
Postovani,
moj deda ima sina i cerku i od njih cetvoro unucadi. Kako je moguce da svoju imovinu ostavi jednom unuku a mi ostali da se ne pitamo nista? Pri tom taj unuk niti obilazi niti pita za njega a ja sam jedna od unuka koja babu i dedu obilazi cesto. Molim vas da mi odgovorite
Postovani,
moj deda ima sina i cerku i od njih cetvoro unucadi. Kako je moguce da svoju imovinu ostavi jednom unuku a mi ostali da se ne pitamo nista? Pri tom taj unuk niti obilazi niti pita za njega a ja sam jedna od unuka koja babu i dedu obilazi cesto. Molim vas da mi odgovorite

Odgovor stručnjaka

Niste naveli o kakvom se ugovoru radu, tako da vam ne mogu dati konktretan odgovor
Pitanje br. 119891.   
Pitanje   
01. 08. 2017.
Kupio sam 7 ari placa i sa vlasnikom sklopio ugovor koji nije overen kod suda. Preneo sam sudski 6,5 ari da bih 0,5 ari preostalih zamenio sa bratom i naknadno sudski overio . U medjuvrevremenu vlasnik je preminuo i tih 0,5 ari nije sudski prenešeno. Vlasnik ima naslednika koji taj deo nije nasledio ( inače živi u inostranstvu ) tako da se vodi i dalje na pokojnika. S obzirom da imamo pismeni ...
Kupio sam 7 ari placa i sa vlasnikom sklopio ugovor koji nije overen kod suda. Preneo sam sudski 6,5 ari da bih 0,5 ari preostalih zamenio sa bratom i naknadno sudski overio . U medjuvrevremenu vlasnik je preminuo i tih 0,5 ari nije sudski prenešeno. Vlasnik ima naslednika koji taj deo nije nasledio ( inače živi u inostranstvu ) tako da se vodi i dalje na pokojnika. S obzirom da imamo pismeni ugovor koji je vlasnik potpisao, zanima me na koji način se i da li se može preneti taj deo placa ?

Hvala unapred na odgovoru.

Odgovor stručnjaka

Neophodno je da protiv naslednika podnesete tuzbu za utvrdjenje prava svojine na spornom delu placa
Pitanje br. 119890.   
Pitanje   
31. 07. 2017.
Ukoliko je moj radni odnos zapocet 01.01. i ugovor je potpisan na 6 meseci, onda je ponovo obnovljen 01.07. do 31. 12.
kod istog poslodavca, da li imam pravo na godisnji odmor, ukoliko imam, koliko dana i da li je placen?
Ukoliko je moj radni odnos zapocet 01.01. i ugovor je potpisan na 6 meseci, onda je ponovo obnovljen 01.07. do 31. 12.
kod istog poslodavca, da li imam pravo na godisnji odmor, ukoliko imam, koliko dana i da li je placen?

Odgovor stručnjaka

Imate pravo na godisnji odmor srazmerno vremenu provdedenom na radu
Pitanje br. 119889.