Pretražite poslovni adresar

Online advokat - Online Advokat

Pretrazivanje
Broj pitanja:
Vaše pitanje

Unesite kod sa slike
Stručnjaku morate postaviti konkretna pitanja. Astrologu je potrebno, pored pitanja, ostaviti i tačan datum, vreme i mesto rođenja.

Zaostavština   
17. 10. 2017.
Poštovani!
Molim Vas za savet.Imam ćerku i sina.Prilikom razvoda advokat me je savetovao da jedan stan koji sam nasledila od pok.oca(ugovorom o doživotnom izdržavanju) prepisem ćerki,ugovorom o poklonu sa doživotnim uživanjem u njemu,jer je ona je bila tada punoletna a sin nije.Posedujem još jedan mali stan na moje ime koje bih htela ostaviti sinu,ali da mu pripadne posle moje smrti,da m...
Poštovani!
Molim Vas za savet.Imam ćerku i sina.Prilikom razvoda advokat me je savetovao da jedan stan koji sam nasledila od pok.oca(ugovorom o doživotnom izdržavanju) prepisem ćerki,ugovorom o poklonu sa doživotnim uživanjem u njemu,jer je ona je bila tada punoletna a sin nije.Posedujem još jedan mali stan na moje ime koje bih htela ostaviti sinu,ali da mu pripadne posle moje smrti,da mogu sa njim raspolagati,a da ne bi bio predmet ostavinske rasprave i podele izmedju njega i ćerke.Da li je testament pouzdan način,koji oblik,ili neki drugi način zaostavštine.Napominjem da ne bih da ovaj drugi stan bude u podeli nego ceo pripadne sinu posle moje smrti,jer on i sestra mu nisu u dobrim odnosima.Hvala unapred.Veliki pozdrav!!!!!

Odgovor stručnjaka

Sva imovina, koja nije predmet raspolaganja Ugovorom o dozivotnom izdrzavanju, je predmet nasledjianja.
Istu mozete pokloniti sinu ili da ostavite u nasledje testamentom, ali ce cerka u svakom slucaju moci da potrazuje nuzni nasledni deo.
Pitanje br. 120041.   
izbacivanje stvari iz stana   
12. 10. 2017.
Postovani, molim za savet kako da resim sledece:
Porodicna kuca mog oca. Dve etaze, na svakoj po jedan stan. Jedan stan koristimo otac i ja sa mojom porodicom. Drugi stan su koristili moj brati i njegova porodica. Brat se razveo i napustio kucu. Njegova bivsa zena i njihova deca su nekoliko godina nakon razvoda ziveli tu, ali kada su deca odrasla svako je otisao svojim putem. Vec godinu...
Postovani, molim za savet kako da resim sledece:
Porodicna kuca mog oca. Dve etaze, na svakoj po jedan stan. Jedan stan koristimo otac i ja sa mojom porodicom. Drugi stan su koristili moj brati i njegova porodica. Brat se razveo i napustio kucu. Njegova bivsa zena i njihova deca su nekoliko godina nakon razvoda ziveli tu, ali kada su deca odrasla svako je otisao svojim putem. Vec godinu dana u tom stanu niko ne zivi, mesecima niko ne placa racune za komunalije, ali su u njemu ostale stvari mog brata i njegove bivse zene. U dogovoru s ocem i bratom, ja bih se preselila u taj stan. Sa bratom, njegovom decom i njihovim stvarima, nemam problem. Zamolila sam bivsu snaju da iseli svoje stvari, ali ona to nece da uradi, tvrdeci da ima neka prava, jer je jos uvek prijavljena da zivi na toj adresi. Moj otac bi, po kratkom postupku, izbacio njene stvari na ulicu i promenio bravu na vratima. Smemo li to da uradimo? Kave bismo snosili posledice ako to uradimo? Koji je drugi nacin da resimo ovu situaciju, kako bih se sto pre uselila u taj stan? Unapred zahvaljujem na odgovoru.

Odgovor stručnjaka

Mozete podneti tuzbu za iseljenje
Pitanje br. 120032.   
Pozdrav   
09. 10. 2017.
U vanbracnoj zajednici sam zivela 19 god zajednica je raskinuta .Kuca u kojoj smo ziveli pripada svekru kuca nije bila zavrsena zavrsili smo je ja i muz u zajdnici kada sam usla bila sam u radnom odnosu u drzavnoj sluzbi sa redovnim prihodima.Drugi problam imamo obolelo dete od distrofije 18 god. prima tudju negu .Zbog posla otac je slabo u mogucnosti da brine o njemu jer radi kod privatnika de...
U vanbracnoj zajednici sam zivela 19 god zajednica je raskinuta .Kuca u kojoj smo ziveli pripada svekru kuca nije bila zavrsena zavrsili smo je ja i muz u zajdnici kada sam usla bila sam u radnom odnosu u drzavnoj sluzbi sa redovnim prihodima.Drugi problam imamo obolelo dete od distrofije 18 god. prima tudju negu .Zbog posla otac je slabo u mogucnosti da brine o njemu jer radi kod privatnika dete ne moze samo da se stara o sebi ptrbna mu je pomoc i prilikom kupanje jer najvise su pogodjeni misici ruku i kicma.koja su moja prava posto muz tvrdi da nemam prava da me isplati ono sto je zajedno uradjeno drugo tu je dete koje ne moze da se stara samo osebi

Odgovor stručnjaka

Vas problem mozete resiti u parnicnom postupku za utvrdjenje zajednicke bracne imovine
Pitanje br. 120027.   
  
07. 10. 2017.
Poštovani,
U velikom sam problemu i ne znam kome da se obratim.
Pre 6 meseci mog oca je ubio bratanac (meni brat od strica) koji je od tada u pritvoru. Svedoka ubistva nema, osim priznanja okrivljenog i izveštaja sa lica mesta i obdukcije. Pozivana sam u Viši sud kako bih dala izjavu neposredno nakon ubistva a tek juče sam dobila poziv za prvo sudjenje u svojstvu oštećenog.
Poštovani,
U velikom sam problemu i ne znam kome da se obratim.
Pre 6 meseci mog oca je ubio bratanac (meni brat od strica) koji je od tada u pritvoru. Svedoka ubistva nema, osim priznanja okrivljenog i izveštaja sa lica mesta i obdukcije. Pozivana sam u Viši sud kako bih dala izjavu neposredno nakon ubistva a tek juče sam dobila poziv za prvo sudjenje u svojstvu oštećenog.
Do sada nisam angažovala advokata, sve dokaze koje sam imala za sud lično sam predala u tužilaštvu.
PITAM :
1. ima li potrebe da angažujem advokata
2, da li ja trebam da podnesem neku tužbu
3, šta je u ovom slučaju meni potrebno da znam i na šta trebam da obratim pažnju
Možda tu ima još mnogo pitanja ali za mene je pravo potpuno nepoznato. Čak i da želim da čitam zakone ne znam odakle da počnem.
Unapred zahvalna na odgovoru

Odgovor stručnjaka

Vas problem je previse delikatan i ozbiljan da bi savet trazili preko interneta. Trebalo bi da se posavetujete sa nekim advokatom licno.
Pitanje br. 120024.   
Pomoc   
06. 10. 2017.
Postovanje,moji roditelji su se razveli 2009 god.a dugi niz godina su bili u braku,ja imam rodjenog brata,ne zivim u istom gradu sa njima,u skorije vreme se nesto izdesavalo sa njima pa je otac i svoju polovinu stana uz poravnanje prepisao mojoj majci koja ga sad tuzi i izbacuje iz stana na ulicu,pitam se da li ja kao sin imam nekih prava na taj stan,s' obzirom da je sad ceo prepisan mojoj majc...
Postovanje,moji roditelji su se razveli 2009 god.a dugi niz godina su bili u braku,ja imam rodjenog brata,ne zivim u istom gradu sa njima,u skorije vreme se nesto izdesavalo sa njima pa je otac i svoju polovinu stana uz poravnanje prepisao mojoj majci koja ga sad tuzi i izbacuje iz stana na ulicu,pitam se da li ja kao sin imam nekih prava na taj stan,s' obzirom da je sad ceo prepisan mojoj majci bez mog znanja,stan mi inace nije potreban koliko zelim da zastitim oca da ne izadje na ulicu sa 67 god.i sta da preduzmem dalje,hvala

Odgovor stručnjaka

Dok su vasi roditelji zivi, Vi nemate nikakva prava na njihovoj imovini tj oni sa njom mogu raspolagati svojom slobodnom voljom kako zele.
Pitanje br. 120022.   
  
02. 10. 2017.
Postovan,molim vas za pravni savet,brat i ja smo vlasnici kuce,on je oboleo i hteo bi da proda kucu,posto nema alternativno resenje za zivot ja se sa tim neslazem,kakvo je moje pravo da ga sprecim u prodaji,napominjem da je on psihicki bolesnik i da je moguce da je i nagovoren a kuca je nasledjena od roditelja 2013 godine,da li mogu da zahtevam vremensko stopiranje prodaje.S postovanjem ,hvala ...
Postovan,molim vas za pravni savet,brat i ja smo vlasnici kuce,on je oboleo i hteo bi da proda kucu,posto nema alternativno resenje za zivot ja se sa tim neslazem,kakvo je moje pravo da ga sprecim u prodaji,napominjem da je on psihicki bolesnik i da je moguce da je i nagovoren a kuca je nasledjena od roditelja 2013 godine,da li mogu da zahtevam vremensko stopiranje prodaje.S postovanjem ,hvala unapred!

Odgovor stručnjaka

Vas brat ima pravo da trazi prodaju svog udela kuce , s tim da vi po zakonu, imate pravo prece kupovine njegovog udela
Pitanje br. 120006.   
Postovani   
02. 10. 2017.
Razvela sam se 29.maja 2017 god,sporazumno,bez deljenja imovine,deca su punoletna.Kuca u kojoj smo ziveli od 15,10.1989.god.je u vlasnistvu svekra,tj.oca mog bivseg supruga.Kako je moj bivsi suprug doveo drugu zenu u istu tu kucu,da li ja imam bilo kakvo pravo da potrazujem imovinu ,iako nista nisam trazila prilikom razvoda,u zelji da zastitim decu koja su ostala u toj kuci da u nekoj buducnost...
Razvela sam se 29.maja 2017 god,sporazumno,bez deljenja imovine,deca su punoletna.Kuca u kojoj smo ziveli od 15,10.1989.god.je u vlasnistvu svekra,tj.oca mog bivseg supruga.Kako je moj bivsi suprug doveo drugu zenu u istu tu kucu,da li ja imam bilo kakvo pravo da potrazujem imovinu ,iako nista nisam trazila prilikom razvoda,u zelji da zastitim decu koja su ostala u toj kuci da u nekoj buducnosti ne dele kucu sa tom zenomtj.kako mogu da zastitim decu da se to ne desi?

Odgovor stručnjaka

Po vasim navodima, navedena nekretnina ne predstavlja bracnu tekovinu, te tako vi nemate nikakva prava na njoj
Pitanje br. 120005.   
  
02. 10. 2017.
Poštovani,

Imao sam usmeni dogovor sa Pravnim zastupnikom Udruženja građana o novčanoj naknadi fizičkom licu za obavljanje poslovne delatnosti. O tome svedoče elektronske korespondencije validnog email hosting povajdera, SMS prepiska kao i svedoci.
U toj komunikaciju priznaju moje potraživanje i razgovaramo isplatu, dva meseca odlažu isplatu sve do trenutka kada negiraju ...
Poštovani,

Imao sam usmeni dogovor sa Pravnim zastupnikom Udruženja građana o novčanoj naknadi fizičkom licu za obavljanje poslovne delatnosti. O tome svedoče elektronske korespondencije validnog email hosting povajdera, SMS prepiska kao i svedoci.
U toj komunikaciju priznaju moje potraživanje i razgovaramo isplatu, dva meseca odlažu isplatu sve do trenutka kada negiraju ceo dogovor.

Zanima me da li na osnovu Obligacionog zakona postoji pravni osnov za tužbu?

Hvala.

Odgovor stručnjaka

Da, imate pravo na potrazivanje podnosenjem tuzbe
Pitanje br. 120003.   
Otkaz   
26. 09. 2017.
Postovani,
Radila sam u kladionici 6meseci na crno, dali su mi otkaz uz optuzenje da sam ukrala novcani iznos od 8.000din bez ikakvog dokaza, tvrdeci da je manjak nastao kod mene cak i ako sam svaku smenu uredno predala, jedna popisna lista je misteriozno nestala i tada su okrivili mene. Kada sam trazila da vrate snimak sa kamera odbili su uz reci da je snimak izbrisan i ako nije proslo ...
Postovani,
Radila sam u kladionici 6meseci na crno, dali su mi otkaz uz optuzenje da sam ukrala novcani iznos od 8.000din bez ikakvog dokaza, tvrdeci da je manjak nastao kod mene cak i ako sam svaku smenu uredno predala, jedna popisna lista je misteriozno nestala i tada su okrivili mene. Kada sam trazila da vrate snimak sa kamera odbili su uz reci da je snimak izbrisan i ako nije proslo mesec dana. Nisu mi dali cak ni otkazni rok.
Sta bih mogla sada da uradim, jer se plasim za dalji posao, mozda cu imati problema kod sledeceg poslodavca zbog "kradje"? Ne zelim da se uz moje ime provlaci da sam lopov bez ikakvog dokaza.

Odgovor stručnjaka

Mozete tuziti poslodavca za utvrdjenje faktickog radnog odnosa i nezakoniti otkaz, a mozete podneti i prijavu nadleznoj inspekciji
Pitanje br. 119999.   
Nekretnina   
26. 09. 2017.
Postovani!

Imam jedan veoma veliki problem, pa Vas molim da me posavetujete kako da krenem dalje.

Naime, pre par godina sam kupila kucu, celo imanje se sastoji od 3 parcele, prve dve sam kupila, na kojem stoji kuca i garaza, a treca parcela je preko puta na kojoj se nalazi bunar i septicka jama od moje kuce i sa mojom strujom, ali mi ista parcela nije prodata, a a...
Postovani!

Imam jedan veoma veliki problem, pa Vas molim da me posavetujete kako da krenem dalje.

Naime, pre par godina sam kupila kucu, celo imanje se sastoji od 3 parcele, prve dve sam kupila, na kojem stoji kuca i garaza, a treca parcela je preko puta na kojoj se nalazi bunar i septicka jama od moje kuce i sa mojom strujom, ali mi ista parcela nije prodata, a advokat koji je sastavljao ugovor je rekao da nema potrebe posebno istaknuti u ugovoru bunar i septicku jamu. I tu pocinju moje muke. Zena koja nam je prodala kucu,s vremena na vreme mi pretila, da kupim i taj plac jer ce mi odseci i bunar i septicku, veli ona da na papiru nema nista napismeno a plac je njen. Nisam davala puno vaznosti.
Pre par meseci sam izasla u inostranstvo, kuca ostala prazna, i naravno doticna je odmah iskoristila situaciju, odsekla je hidrofor i odnela, i napisala poruku da vise ne mogu da koristim septicku i bunar.
Moje pitanje je,koja prava imam povodom svega? Da li kupovina kuce podrazumeva da je bunar i septicka moja bez obzira sto je na tudjem placu? Da li je zena postupila po zakonu? Da li imam prava da je tuzim?
S vremena na vreme idem kuci a sad ne znam kako da obavim osnovne stvari bez vode, zabranila mi je ulazak na plac (mada i ona boravi u inostranstvu).
Kako dalje? Kome da se obratim, imam li osnova za tuzbu?

Unapred zahvalnana strpljenju,
S postovanjem,
Kistina V.

Odgovor stručnjaka

Vas problem nije za resavanje na ovaj nacin, Sa kompletnom dokumentacijom obratite se nekoj advokatskoj kancelariji
Pitanje br. 119998.