Pretražite poslovni adresar

16. 05. 2017.

Šta nas čeka u Noći muzeja u Nišu

Šta nas čeka u Noći muzeja u Nišu

Preporučite prijateljima

Noć muzeja, četrnaesta po redu, održaće se 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, kada će posetioci od 17 časova pa sve do 1 iza ponoći iste večeri biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim samo za tu noć.

Šta možete videti u toku ove noći u Nišu pogledajte u nastavku.

1. Otvorena riznica muzeja - Narodni muzej Niš

Izlažu se remek dela srpskog slikarstva iz zbirke Istorija umetnosti: Paja Jovanović, Stevan Todorović, Đorđe Krstić, Uroš Knežević, Beta Vukanović, Vlaho Buhovac, Boža Ilić, Leonid Šejka, Todor Stevanović, Milan Konjović, Miroslav Andjelković, Milić Stanković idr.

2. “Čast nam je pozvati Vas - duh starog Niša kroz pozivnice” - Istorijski arhiv

Kako bi građani mogli da osete duh starog Niša, iz zbirke od 1.390 pozivnica nastalih u periodu od 1890. do 1940. godine na izložbi će se naći stotinak najatraktivnijih.

3. Pola veka-biblioteka - Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla

Izložba knjiga, fotografija, dokumenata i predmeta koji ilustruju 50 godina postojanja i rada Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” iz Niša, kao i put koji je prešla od osnivanja do danas.

4. Izložba “Enterijeri 17” - Građevinsko-arhitektonski fakultet

Izložba najboljih grafičkih radova studenata.

5. Zdrava tvrđava IX - izložba radova - Kreativni klub ABC

Zdrava tvrđava je program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta koja se tradicionalno, ove godine deveti put, realizuje u Nišu.

Cilj projekta je razvijanje ekološke svesti - upoznavanje najmlađe populacije sa ekološkim problemima i načinima da se oni prevaziđu putem recikliranja otpada i njegovog prerađivanja u upotrebne i lepe predmete. Svake godine kroz jednonedeljni program stotinak mališana uči o reciklaži kroz radionice kao što su - ručna izrada papira,  oslikavanje odeće prirodnim bojama, izrada nakita i sl. Deca vajaju skulpture uz pomoć naših umetnika: tehnikom paper - mashe. Osnova skulptura izrađuje se od strarog papira, pet ambalaže i žice. Nastale radove posetioci će imali prilike da vide na Noći muzeja.

6. “Preplitanja” - Poslovno-obrazovni centar Univerziteta Metropolitan

U holu I biće predstavljeni radovi studenata rađeni tehnikom geometrijskog kolaža - pikselizacija po uzoru na tradicionalne mozaike sa arheološkog nalazišta Medijana. U holu II biće prezentovan objekta Medijana u tehnici pop up-a, kako bi posetioci mogli lakše da shvate i dožive značaj novih tehnologija i tehnika u umetnosti koje savremenom društvu nude mogućnost da spozna civilizacijske tekovine i rekonstruiše kapitalne građevine iz prošlosti. U ateljeu biće izloženi studentski radovi na temu kulturnog nasleđa lokalitela Medijana.

7. Noć uz dobri, stari radio - RTS-Dopisništvo radio Beograda 2 u Nišu

Izložba fotografija od nastanka Radio Niša 1946. godine do danas.

8. “Noć BIOLOGIJE! - Gimnazija “Svetozar Marković”

Na pristupačan i maštovit način biće prikazane zanimljive naučne činjenice iz biologije kroz jednostavne eksperimente, prezentacije, igraonice, kvizove, kratke filmove, interaktivne radionice koje podrazumevaju aktivno uključivanje posetilaca.

9. “Kraljevski top - istorija srpske krune” - Udruženje građana “Forum Artistikum”

Prvo javno prikazivanje filma nagrađenog “Zlatnom Buklijom 2017” u Velikoj plani, snimljenog povodom 200 godina od smrti Vožda Karađorđa.

“Kraljevski top-Istorija srpske krune” je film koji govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog Srpskog Ustanka.

10. Humanitarna izložba - Niška rok scena šezdesetih - Udruženje Balkanrock

Posetici će moći da vide prva izdanja ploča niških muzičara, kao i fotografije bendova i isečke iz novina. Takođe, moći će dobrovoljnim priligom da pomognu lečnje Miljane Ristić Stanković.

11.  Galerija ART55 - Izložbe Nikole Antonova i Grbović Aleksandre

12. Izložba radova učenika - Umetnička škola

13. Izložbe učeničkih radova - Škola mode i lepote

14.  Dečje likovno stvaralaštvo: “Boje mog detinjstva” - Ustanova “Dečji centar”

15. Umetničko stvaralaštvo - Atelje - galerija “Milica”

Posetioci će moći da vide slikanje ikona, ručno duborezanje, ispisivanje kaligrafije u izložbenom prostoru. Stvaranje umetničkih dela pratiće duhovna muzika.

16. Izložba slika Nede Veselinović Šukletović “Grad” - Galerija Šukletović

 

foto: facebook

pregledano: 939 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Ovo je idealno mesto za ljudske kolonije na Mesecu (Video)

Naučnici se već godinama pitaju da li bi tamna udubljenja na Mesecu zapravo mogla biti ulazi u ogromne pećine koje je davno napravila lava koja se odlivala.
Naučnici iz Japana i SAD došli su do novog dokaza koji potvrđuje ove pretpostavke, što je dobra vest za one koji traže pogodno i sigurno mesto za život na Mesecu.
Novo istraživanje objavljeno u časopisu…
Detaljnije

Repertoar pozorišta lutaka 22 - 29. oktobar

NEDELJA, 22. OKTOBAR
11.30    PRIČA O VODI , slobodna predstava
  PONEDELJAK, 23. OKTOBAR
17.00 MORE MAŠTE, Mađarski državni teatar u Temišvaru
          Učešće na Međunarodnom festivalu animacije “Pod Merlinovim štapićem” u…
Detaljnije

Novo veštačenje ubice supruge - zbog nejasnoća

ZBOG toga što je psihijatrijski nalaz bio pun kontradiktornosti i nejasnoća koje ni usmenim izjašnjenjem veštaka nisu otklonjene, tužilac u slučaju Gorana Živkovića (53), iz Medoševca u Nišu, koji je optužen da je prošle godine brutalno ubio svoju suprugu Jasminu (48), zatražio je novo veštačenje, koje će obaviti komisija neke referentne…
Detaljnije

Urnebesna komedija POŠTEN PROVALNIK u Domu Vojske

Predstava Pošteni provalinik, pozorišta Boško Buha, biće odigrana 4. novembra u Nišu, u sali Doma Vojske, sa početkom od 20 časova. Predstavu je režirao Milan Karađić. 
Urnebesnu komediju Pošteni provalnik napisao je nobelovac Dario Fo 1958. godine.
"Predstava Pošteni provalnik govori o…
Detaljnije

Za putovanje u EU građani Srbije moraće da traže odobrenje

Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u šengenski prostor morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU.
To će morati da čine iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza. Iz Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta je rečeno da je ceo postupak "složen" i da bi "sistem, ukoliko bude usvojen, mogao da stupi na snagu tek početkom 2020.…
Detaljnije