Pretražite poslovni adresar

16. 05. 2017.

Šta nas čeka u Noći muzeja u Nišu

Šta nas čeka u Noći muzeja u Nišu

Preporučite prijateljima

Noć muzeja, četrnaesta po redu, održaće se 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, kada će posetioci od 17 časova pa sve do 1 iza ponoći iste večeri biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim samo za tu noć.

Šta možete videti u toku ove noći u Nišu pogledajte u nastavku.

1. Otvorena riznica muzeja - Narodni muzej Niš

Izlažu se remek dela srpskog slikarstva iz zbirke Istorija umetnosti: Paja Jovanović, Stevan Todorović, Đorđe Krstić, Uroš Knežević, Beta Vukanović, Vlaho Buhovac, Boža Ilić, Leonid Šejka, Todor Stevanović, Milan Konjović, Miroslav Andjelković, Milić Stanković idr.

2. “Čast nam je pozvati Vas - duh starog Niša kroz pozivnice” - Istorijski arhiv

Kako bi građani mogli da osete duh starog Niša, iz zbirke od 1.390 pozivnica nastalih u periodu od 1890. do 1940. godine na izložbi će se naći stotinak najatraktivnijih.

3. Pola veka-biblioteka - Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla

Izložba knjiga, fotografija, dokumenata i predmeta koji ilustruju 50 godina postojanja i rada Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” iz Niša, kao i put koji je prešla od osnivanja do danas.

4. Izložba “Enterijeri 17” - Građevinsko-arhitektonski fakultet

Izložba najboljih grafičkih radova studenata.

5. Zdrava tvrđava IX - izložba radova - Kreativni klub ABC

Zdrava tvrđava je program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta koja se tradicionalno, ove godine deveti put, realizuje u Nišu.

Cilj projekta je razvijanje ekološke svesti - upoznavanje najmlađe populacije sa ekološkim problemima i načinima da se oni prevaziđu putem recikliranja otpada i njegovog prerađivanja u upotrebne i lepe predmete. Svake godine kroz jednonedeljni program stotinak mališana uči o reciklaži kroz radionice kao što su - ručna izrada papira,  oslikavanje odeće prirodnim bojama, izrada nakita i sl. Deca vajaju skulpture uz pomoć naših umetnika: tehnikom paper - mashe. Osnova skulptura izrađuje se od strarog papira, pet ambalaže i žice. Nastale radove posetioci će imali prilike da vide na Noći muzeja.

6. “Preplitanja” - Poslovno-obrazovni centar Univerziteta Metropolitan

U holu I biće predstavljeni radovi studenata rađeni tehnikom geometrijskog kolaža - pikselizacija po uzoru na tradicionalne mozaike sa arheološkog nalazišta Medijana. U holu II biće prezentovan objekta Medijana u tehnici pop up-a, kako bi posetioci mogli lakše da shvate i dožive značaj novih tehnologija i tehnika u umetnosti koje savremenom društvu nude mogućnost da spozna civilizacijske tekovine i rekonstruiše kapitalne građevine iz prošlosti. U ateljeu biće izloženi studentski radovi na temu kulturnog nasleđa lokalitela Medijana.

7. Noć uz dobri, stari radio - RTS-Dopisništvo radio Beograda 2 u Nišu

Izložba fotografija od nastanka Radio Niša 1946. godine do danas.

8. “Noć BIOLOGIJE! - Gimnazija “Svetozar Marković”

Na pristupačan i maštovit način biće prikazane zanimljive naučne činjenice iz biologije kroz jednostavne eksperimente, prezentacije, igraonice, kvizove, kratke filmove, interaktivne radionice koje podrazumevaju aktivno uključivanje posetilaca.

9. “Kraljevski top - istorija srpske krune” - Udruženje građana “Forum Artistikum”

Prvo javno prikazivanje filma nagrađenog “Zlatnom Buklijom 2017” u Velikoj plani, snimljenog povodom 200 godina od smrti Vožda Karađorđa.

“Kraljevski top-Istorija srpske krune” je film koji govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog Srpskog Ustanka.

10. Humanitarna izložba - Niška rok scena šezdesetih - Udruženje Balkanrock

Posetici će moći da vide prva izdanja ploča niških muzičara, kao i fotografije bendova i isečke iz novina. Takođe, moći će dobrovoljnim priligom da pomognu lečnje Miljane Ristić Stanković.

11.  Galerija ART55 - Izložbe Nikole Antonova i Grbović Aleksandre

12. Izložba radova učenika - Umetnička škola

13. Izložbe učeničkih radova - Škola mode i lepote

14.  Dečje likovno stvaralaštvo: “Boje mog detinjstva” - Ustanova “Dečji centar”

15. Umetničko stvaralaštvo - Atelje - galerija “Milica”

Posetioci će moći da vide slikanje ikona, ručno duborezanje, ispisivanje kaligrafije u izložbenom prostoru. Stvaranje umetničkih dela pratiće duhovna muzika.

16. Izložba slika Nede Veselinović Šukletović “Grad” - Galerija Šukletović

 

foto: facebook

pregledano: 865 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Ko kaze da u Nisu nema roda

Dugog vrata i još dužih nogu, rode svojim širokim rasponom crno-belih krila opravdano nose epitet jedne od lepših ptica.
Najpoznatiji par među njima, svakako, su Malena i Klepetan. I dok su se mnogi pitali da li će Klepetan i ove godine, 15. put za redom doći u Brodsku Varoš svojoj voljenoj, koja nakon povrede krila više ne može da leti, mi smo otkrili…
Detaljnije

Čarobni zvuci kontrabasa - Koncert Save Pavlića

Koncert Save Pavlića, studenta kontrabasa u klasi mr Ljubinka Lazića, uz klavirsku saradnju Senke Simonović, održaće se u utorak 23. maja sa početkom u 20 časova u Koncertno-izložbenom prostoru FU (Knjaževačka 2a).
Na programu su sonata za kontrabas i klavir e moll, op.6 Adolfa Mišeka i Koncert za kontrabas i orkestar, h moll, br.2 Đovanija Botesinija. Detaljan program…
Detaljnije

Niš ostaje bez galerije Srbija

Poznati izložbeni simbol našeg grada galerija “Srbija“ uskoro će prestati da postoji. Nekada čuvena kafana, zatim sapomoposluga, a od 1994. godine deo Galerije savremene likovne umetnosti Niš svojom impozantnom arhikteturom koja datira još iz 19. veka krasi centar grada i privlači turiste da obiđu zanimljive umetničke postavke.
Međutim, od 2013. godine…
Detaljnije

Saobraćajnom policajcu iz Niša stigle kazne iz Francuske iako nikada nije bio u toj zemlji

Krađu identiteta često možemo da vidimo na filmovima. Međutim, i našim sugrađanima su se dešavale ovakve situacije. Nakon doktorke kojoj su stizale kazne iz Slovenije kada ona nije boravila u toj zemlji, osvanuo je novi slučaj. Da li je reč o krađi identiteta ili samo o grešci u sistemu, ostaje da nadležni organi utvrde, a kako je ovog puta na meti saobraćajni policajac,…
Detaljnije

Naissus.info i Pozorište lutaka Vam poklanjaju 2x2 ulaznice za predstavu"Zlatokosa"

Naissus.info i Pozorište lutaka Vam poklanjaju 2x2 ulaznice za predstavu "Zlatokosa"!
  Četvrtak 25.5.2017 god od 18.00h  Pozorište lutaka Niš Dobitnik će biti objavljen u SREDU 24.5. do 22h na našoj  FB STRANI  
Dovoljno je da odete na našu  FB stranu   šerujete post i u komentaru postavite jedan…
Detaljnije