Pretražite poslovni adresar

16. 05. 2017.

Šta nas čeka u Noći muzeja u Nišu

Šta nas čeka u Noći muzeja u Nišu

Preporučite prijateljima

Noć muzeja, četrnaesta po redu, održaće se 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, kada će posetioci od 17 časova pa sve do 1 iza ponoći iste večeri biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim samo za tu noć.

Šta možete videti u toku ove noći u Nišu pogledajte u nastavku.

1. Otvorena riznica muzeja - Narodni muzej Niš

Izlažu se remek dela srpskog slikarstva iz zbirke Istorija umetnosti: Paja Jovanović, Stevan Todorović, Đorđe Krstić, Uroš Knežević, Beta Vukanović, Vlaho Buhovac, Boža Ilić, Leonid Šejka, Todor Stevanović, Milan Konjović, Miroslav Andjelković, Milić Stanković idr.

2. “Čast nam je pozvati Vas - duh starog Niša kroz pozivnice” - Istorijski arhiv

Kako bi građani mogli da osete duh starog Niša, iz zbirke od 1.390 pozivnica nastalih u periodu od 1890. do 1940. godine na izložbi će se naći stotinak najatraktivnijih.

3. Pola veka-biblioteka - Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla

Izložba knjiga, fotografija, dokumenata i predmeta koji ilustruju 50 godina postojanja i rada Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” iz Niša, kao i put koji je prešla od osnivanja do danas.

4. Izložba “Enterijeri 17” - Građevinsko-arhitektonski fakultet

Izložba najboljih grafičkih radova studenata.

5. Zdrava tvrđava IX - izložba radova - Kreativni klub ABC

Zdrava tvrđava je program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta koja se tradicionalno, ove godine deveti put, realizuje u Nišu.

Cilj projekta je razvijanje ekološke svesti - upoznavanje najmlađe populacije sa ekološkim problemima i načinima da se oni prevaziđu putem recikliranja otpada i njegovog prerađivanja u upotrebne i lepe predmete. Svake godine kroz jednonedeljni program stotinak mališana uči o reciklaži kroz radionice kao što su - ručna izrada papira,  oslikavanje odeće prirodnim bojama, izrada nakita i sl. Deca vajaju skulpture uz pomoć naših umetnika: tehnikom paper - mashe. Osnova skulptura izrađuje se od strarog papira, pet ambalaže i žice. Nastale radove posetioci će imali prilike da vide na Noći muzeja.

6. “Preplitanja” - Poslovno-obrazovni centar Univerziteta Metropolitan

U holu I biće predstavljeni radovi studenata rađeni tehnikom geometrijskog kolaža - pikselizacija po uzoru na tradicionalne mozaike sa arheološkog nalazišta Medijana. U holu II biće prezentovan objekta Medijana u tehnici pop up-a, kako bi posetioci mogli lakše da shvate i dožive značaj novih tehnologija i tehnika u umetnosti koje savremenom društvu nude mogućnost da spozna civilizacijske tekovine i rekonstruiše kapitalne građevine iz prošlosti. U ateljeu biće izloženi studentski radovi na temu kulturnog nasleđa lokalitela Medijana.

7. Noć uz dobri, stari radio - RTS-Dopisništvo radio Beograda 2 u Nišu

Izložba fotografija od nastanka Radio Niša 1946. godine do danas.

8. “Noć BIOLOGIJE! - Gimnazija “Svetozar Marković”

Na pristupačan i maštovit način biće prikazane zanimljive naučne činjenice iz biologije kroz jednostavne eksperimente, prezentacije, igraonice, kvizove, kratke filmove, interaktivne radionice koje podrazumevaju aktivno uključivanje posetilaca.

9. “Kraljevski top - istorija srpske krune” - Udruženje građana “Forum Artistikum”

Prvo javno prikazivanje filma nagrađenog “Zlatnom Buklijom 2017” u Velikoj plani, snimljenog povodom 200 godina od smrti Vožda Karađorđa.

“Kraljevski top-Istorija srpske krune” je film koji govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog Srpskog Ustanka.

10. Humanitarna izložba - Niška rok scena šezdesetih - Udruženje Balkanrock

Posetici će moći da vide prva izdanja ploča niških muzičara, kao i fotografije bendova i isečke iz novina. Takođe, moći će dobrovoljnim priligom da pomognu lečnje Miljane Ristić Stanković.

11.  Galerija ART55 - Izložbe Nikole Antonova i Grbović Aleksandre

12. Izložba radova učenika - Umetnička škola

13. Izložbe učeničkih radova - Škola mode i lepote

14.  Dečje likovno stvaralaštvo: “Boje mog detinjstva” - Ustanova “Dečji centar”

15. Umetničko stvaralaštvo - Atelje - galerija “Milica”

Posetioci će moći da vide slikanje ikona, ručno duborezanje, ispisivanje kaligrafije u izložbenom prostoru. Stvaranje umetničkih dela pratiće duhovna muzika.

16. Izložba slika Nede Veselinović Šukletović “Grad” - Galerija Šukletović

 

foto: facebook

pregledano: 896 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Jelena ostvarila svoj san : Nišlijka živi i radi na Bahamima

Sigurna sam da je mnogima životna želja da se presele u toplije krajeve, gde će se svakog dana buditi uz miris mora i dodir sunca. Taj san ostvarila je naša sugrađanka Jelena Andrejić.
Mlada Nišlijka je završila osnovne studije biologije na Prirodno - matematičkom fakultetu u Nišu, a doktorirala je u Beogradu gde je i radila u Ministarstvu prosvete i nauke,…
Detaljnije

SRBIJA U RITMU EVROPE - podržimo mlade Nišlije!

Grad Niš, preko svojih predstavnika, prvi put učestvuje na dečijem muzičkom festivalu „Srbija u ritmu Evrope“, koji se održava počev od 2008. godine.
Na ovoj manifestaciji deca iz gradova učesnika predstavljaju po jednu evropsku zemlju. Na inicijativu ambasadora Turske, deca iz Niša će predstavljati Tursku.
Manifestacija se održava u Somboru u nedelju…
Detaljnije

Naissus event 23.6 - 24.6.

Radna nedelja se bliži kraju i dolazi nam dugoočekivani vreli vikend. Ako ste planirali da ga provedete u gradu pogledajte spisak dešavanja:
PETAK
Club Clinika: Tilt Friday – Cavin Viviano, od 23h
Process Vipbar: Vreme je za devedesete, od 22h
Lo Co Tropic Open Bar: Friday Lo Co Night’s i Sandrino Band, od 23h

Detaljnije

Danas sa niškog aerodroma poleće novi avio-prevoznik

Zahvaljujući velikom interesovanju za letove iz Niša što govori i podatak da je aerodrom “Konsantin Veliki” prošle godine imao najveći rast u regionu, javlja se i potreba za proširivanjem kako samog aerodroma tako i mreže letova.
Danas, u popodnevnim časovima, sa niškog aerodroma poleteće novi avio-prevoznik. Reč je o švajcarskoj…
Detaljnije

NOVA ODLUKA IZ TOPLANE: Grejanje po lamelama i ulazima plaćaju i oni koji planiraju da raskinu ugovor

Nezadovoljstvo Nišlija oko vesti o grejanju još se nije smirilo a već je nastalo novo sa vestima koje su ove nedelje stigle iz JKP “Gradska Toplana“.
I dok se jedan deo građana Niša, koji žele da trajno raskinu ugovor sa “Gradskom toplanom” bori sa ogromnom papirologijom i gotovo nemogućnošću da se ova akcija sprovede u delo, drugi,…
Detaljnije