Pretražite poslovni adresar

13. 09. 2017.

Da bi znali za koga glasamo neophodna promena izbornog sistema

Da bi znali za koga glasamo neophodna promena izbornog sistema

Preporučite prijateljima

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević podržao je danas inicijativu "Biram koga biram" Nacionalne koalicije za decentralizaciju o promeni izbornog sistema, a koja je predstavljena u Domu Narodne skupštine Srbije.

Podršku promeni izbornog sistema pružilo je 20.000 građana potpisom deklaracije, a više od 40 poslanika vladajućih i opozicionih političkih partija učestvovalo je na skupovima, kao i brojni stručnjaci iz oblasti izbornog prava.

Milisavljević je podsetio da sadašnjim izbornim sistemom gradani praktično ne znaju za koga glasaju i ko su njihovi kandidati za poslanike.

“U kampanji se vide šefovi stranaka koji svojim autoritetom dobijaju poverenje glasača. Zalažem se za promenu aktuelnog izbornog sistema gde bi narodni poslanici ali i odbornici bili birani na me i prezime i time imali odgovornost prema građanima koji ih biraju, a ne kao do sada da odgovaraju samo šefovima stranaka“, rekao je narodni poslanik Dušan Milisavljević.

Tokom poslednje tri godine postignut je konsenzus da bi reforma izbornog sistema morala da sadrži veći stepen odgovornosti narodnih poslanika, ravnomernu teritorijalnu zastupljenost građana u parlamentu, adekvatno prisustvo nacionalnih manjina i srazmerno prisustvo manje zastupljenog pola u Narodnoj skupštini.

Potreban je i veći stepen personalizacije, ali ne nužno kroz većinski, već kroz proporcijalni personalizovani, odnosno adekvatan mešoviti izborni sistem, navode iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

izvor: Naissus.info
pregledano: 122 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Bez vinjeta u Srbiji

Mnogi vozači priželjkuju vinjete i na srpskim drumovima, ali ovaj vid plaćanja putarine neće zaživeti u bliskoj budućnosti.
U Nacrtu zakona o putevima, čija je javna rasprava počela pre nekoliko dana, predloženo je da se putarina plaća u iznosu koji se utvrđuje u zavisnosti od kategorije vozila i dužine pređene deonice javnog puta, što znači po pređenom kilometru .
U…
Detaljnije

Uhapšena bivša direktorka niškog Doma učenika srednjih škola

Zbog sumnje da je izvršila krivično delo produženo primanje mita niška policija privela je poresku inspektorku S. P. iz Niša.
Kako „Novosti“ saznaju reč je o Sandri Popović, bivšoj direktorki Doma učenika srednjih škola. 
Ona je navodno kao poreski inspektor tražila poklone da ne bi kontrolisala pojedine niške…
Detaljnije

Povoljni zajmovi za privrednike u Nišu

U okviru Programa lokalnog ekonomskog razvoja Grada Niša za 2017. godinu, koji realizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša, upućen je javni poziv bankama zainteresovanim za kratkoročno kreditiranje privrednih subjekata sa teritorije Grada Niša, uz učešće Grada kroz subvencionisanje kamate na kredite za nabavku obrtnih sredstava,…
Detaljnije

Pljačka u centru Niša

Preteći prodavcu nožem, nepoznato lice opljačkalo je market „Ideu“ u Nišu, odnevši pazar od 300.000 dinara.
Pljačka se desila 17. septembra rano ujutru u Ulici kralja Stefana Prvovenčanog u centru Niša, kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu.
I dalje se radi na otkrivanju pljačkaša, protiv koga je podneta krivična prijava.…
Detaljnije

Niš dobija koncertnu dvoranu

U Nišu bi u narednih pet godina trebalo da bude izgrađena koncertna dvorana sa 1.000 do 1.200 mesta i površine nekoliko hiljada kvadrata, najavio je danas u našem gradu ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević.
"Pored koncertne dvorane u tom objektu bi se nalazila i pozorišna scena i galerija u prizemlju" , rekao je Vukosavljević na skupu…
Detaljnije