Pretražite poslovni adresar

13. 09. 2017.

Da bi znali za koga glasamo neophodna promena izbornog sistema

Da bi znali za koga glasamo neophodna promena izbornog sistema

Preporučite prijateljima

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević podržao je danas inicijativu "Biram koga biram" Nacionalne koalicije za decentralizaciju o promeni izbornog sistema, a koja je predstavljena u Domu Narodne skupštine Srbije.

Podršku promeni izbornog sistema pružilo je 20.000 građana potpisom deklaracije, a više od 40 poslanika vladajućih i opozicionih političkih partija učestvovalo je na skupovima, kao i brojni stručnjaci iz oblasti izbornog prava.

Milisavljević je podsetio da sadašnjim izbornim sistemom gradani praktično ne znaju za koga glasaju i ko su njihovi kandidati za poslanike.

“U kampanji se vide šefovi stranaka koji svojim autoritetom dobijaju poverenje glasača. Zalažem se za promenu aktuelnog izbornog sistema gde bi narodni poslanici ali i odbornici bili birani na me i prezime i time imali odgovornost prema građanima koji ih biraju, a ne kao do sada da odgovaraju samo šefovima stranaka“, rekao je narodni poslanik Dušan Milisavljević.

Tokom poslednje tri godine postignut je konsenzus da bi reforma izbornog sistema morala da sadrži veći stepen odgovornosti narodnih poslanika, ravnomernu teritorijalnu zastupljenost građana u parlamentu, adekvatno prisustvo nacionalnih manjina i srazmerno prisustvo manje zastupljenog pola u Narodnoj skupštini.

Potreban je i veći stepen personalizacije, ali ne nužno kroz većinski, već kroz proporcijalni personalizovani, odnosno adekvatan mešoviti izborni sistem, navode iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

izvor: Naissus.info
pregledano: 155 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

ŠOK u Nišu: Otišla na groblje, umalo se nije onesvestila kada je ugledala ovo!

Lopovi su ukrali nadgrobnu ploču s grobnog mesta koje je za života za sebe i suprugu kupio Nišlija Velimir Veličković.

Na Novom groblju u Nišu sa grobnog mesta koje je za života za sebe i suprugu kupio Nišlija , lopovi su ukrali nadgrobnu ploču.
Krađu je prva na Novom groblju u Nišu otkrila njegova ćerka Jasmina Ilić, koja je slučaj…
Detaljnije

Otvoren 54. Sajаm knjiga u Nišu

U hali Čair u Nišu počeo je 54. Sajam knjiga i grafika pod sloganom „Pohvala knjizi“. Izlagačima i posetiocima prvog dana sajma, na otvaranju, obratio se akademik Milosav Tešić.
Niški sajam knjiga, 54. po redu, svečano je otvorio akademik Milosav Tešić koji je ovom prilikom rekao da je knjiga najplemenitije i najdugovečnije delo čovečanstva i da…
Detaljnije

PRIJAVLJENA EPIDEMIJA Male boginje i u Nišu

Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je danas epidemiju malih boginja na Klinici za dečije interne bolesti Kliničkog centra u tom gradu.
Kako je iz KC Niš saopšteno, kod tri pacijenta koji su tamo hospitalizovani, dokazana je uzročnik bolesti na osnovu laboratorijskih rezultata Instituta za virusologiju "Torlak".
"Preduzete su sve mere za suzbijanje…
Detaljnije

Besplatni promo čas obuke digital marketing menadžer !!!

Novo u Nišu! Postani Digital Marketing Menadžer. Jedno od svetski najtraženijih zanimanja. Savladajte tajne reklamiranja na Fejsbuku Guglu, Instagramu. Naučite da napravite web sajt. Nije potrebno nikakvo predznanje.
Očekujemo vas, prijave za besplatni promo čas u inbox ili na telefon 065 50 100 55 .
24.11.2017 od 19.oo - 20.30h Eduka plus Obrenovićeva 2/23
Detaljnije

Bioskop Vilin Grad - program od 23. do 29. novembra

Radni daniLiga pravde                                                                Liga pravde 3D Stig’o ćale 2 Ubistvo u Orijent ekspresu Ubistvo svetog jelena Vau Vau Zvezda 3D…
Detaljnije