Pretražite poslovni adresar

10. 01. 2018.

Da li je kupovina nekretnina u 2018. dobra ideja?

Da li je kupovina nekretnina u 2018. dobra ideja?

Preporučite prijateljima

Investiranje slobodnog novca može dolaziti u različitim oblicima - štednja, kupovina hartija od vrednosti, nekretnina, digitalnih valuta, otvaranje sopstvenog biznisa… Vidovi investicija se razlikuju po očekivanom prinosu i riziku investicije.

Kupovina nekretnina ili srpski san - izdavanje tri stana i život od kirije svakako zvuči primamljivo. U ovom tekstu ćemo odgovoriti na pitanje da li je kupovina nekretnina u 2018. dobra ideja?

Zašto kupovati nekretnine?

Investiranje u nekretnine je odlična opcija, jer se može isplatiti na više načina. Nekretnine vam mogu generisati stalan izvor prihoda, a mogu delovati i kao sredstvo obezbeđenja vrednosti i povećati vrednost tokom vremena.

Nekretnine mogu biti dugoročna i kratkoročna investicija. Uz dovoljno novca, možete obrtati nekretnine i relativno brzo doći do velike količine novca.

Međutim, kao i kod svake investicije, isplativost investiranja u nekretnine zavisi od određenih faktora.

Kada se isplati investirati u nekretnine?

Kupi jeftino - prodaj skupo. Prilično jednostavan princip, ali je u praksi to znatno složenije. Isplativost investiranja u nekretnine će zavisiti od vaše namere i planiranog perioda povraćaja.

U suštini, kada su izvori novca pristupačni, a očekuje se rast cena nekretnina, prilično je jasno da je ulaganje u nekretnine isplativo.

Kod određivanja pristupačnosti izvora novca, stvari su prilično jednostavne. Niske kamate na pozajmljena sredstva, i niske kamate na oročenu štednju su glavni pokazatelji raspoloživog kapitala banaka. Što znači da su stambeni krediti pristupačni.

Utvrđivanje stanja tržišta nekretnina je malo komplikovanije. Morate da pratite cene nekretnina u prethodnom periodu i da utvrdite trend rasta.

Zatim morate da utvrdite kakva će biti aktivnost građevinske industrije u narednom periodu. Građevinska kompanija Konstruktor Konsalting predviđa da će naredna godina biti rekordna za građevinsku industriju.

Nekretnine kupuju ljudi, zato je bitno da pratite demografske pokazatelje, da li se u lokaciji nekretnine očekuje porast stanovništva. Ili ako planirate da nekretninu iznajmljujete strancima, da li se očekuje porast noćenja stranih turista.

Kada utvrdite pomenute pokazatelje, moćićete da znate da li će odnos ponude i tražnje biti povoljan ili nepovoljan. Tj. da li će građevinski sektor nadjačati tražnju za nekretninama i spustiti cene ili će situacija biti obrnuta. Sigurno je da će nove proizvodne hale i logistički objekti, kreirani prema poslednjim standardima, biti dobra investicija za one kojima su potrebni, ipak, ovog puta govorimo o nešto drugačijim investicijama.

Da li se ulaganje u nekretnine isplati u 2018. godini?

Pitanje koje vas najviše zanima ne može imati jedinstven odgovor, ali pokušaćemo da vam pružimo smisleno rešenje.

Sa strane izvora sredstava, situacija je prilično jasna. Kamata za štednju u bankama je na veoma niskom nivou, a stambeni krediti su povoljni.

Međutim, stambeni krediti su dugoročna obaveza, a dobro znamo šta može da se desi sa kreditom čija valuta podivlja (gledamo na vas švajcarci).

Da kažemo da ne planirate da uzimate kredit, već raspolažete sopstvenim sredstvima. Ulaganje u nekretnine će zavisiti od vaše namere da od iste zaradite. Ako kupujete stanove da biste ih iznajmljivali, verovatno ćete ostvariti zadovoljavajući prinos.

Naravno, koliko je prinos zadovoljavajući je veoma subjektivna stvar, ali ako poredimo štednju, situacija je jasna:

  • Štednja: 50.000 evra - prinos za 12 meseci u najboljem slučaju 500 evra, minus porez
  • Iznajmljivanje: 50.000 evra - prinos za 12 meseci u najboljem slučaju 2.400 evra, minus porez, troškovi održavanja, opreme, transakcioni troškovi

Iznajmljivanje stana može biti jednostavnije ako unajmite agenciju, ali će prinosi biti niži. Isplativost ove opcije zavisi od toga koliko cenite svoje vreme i živce.

Opisan primer je slučaj kupovine stana u Beogradu, a to je trenutno najisplativija opcija.

Kupovina stana u Beogradu radi preprodaje je problematično pitanje. Trenutno se stanovi u izgradnji prodaju veoma brzo, dok cene uveliko zavise od lokacije. Da li je ovo potencijalni mehur investitora ili ne? Kad bismo znali odgovor na to pitanje, bili bismo milioneri.

Ulaganje u nekretnine u Nišu

Trenutno najisplativija opcija za ulaganje u nekretnine u Nišu predstavlja iznajmljivanje apartmana strancima. Promet nekretnina nije u velikom obimu, dok se prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prethodnim godinama ostvario rast poseta i noćenja stranih turista.

Ove godine je čak ostvaren najveći procentualni rast posete i noćenja stranih turista od svih gradova u Srbiji. Ako se takav trend nastavi, tražnja za smeštajnim kapacitetima će biti velika, a ljudi su spremni da hotelski i smeštaj u hostelima zamene za jeftinije aparmtane.

Na kraju, da li je kupovina nekretnina u 2018. dobra ideja? Jeste! Kada napravite dobru analizu i procenite sve faktore, ulaganje u nekretnine 

pregledano: 171 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Vitez plivanja – Nikola Đorđević!

Dvadesetčetvorogodišnji Nikola Đorđević, student Elektronskog fakulteta u Nišu, vitez je  ovogodišnjeg Bogajavljenskog plivanja koje je dvanaesti put održano u organizaciji Gradske opštine Medijana.
Nikola je plivao po drugi put za Časni krst. Motiv za učešće, kaže, želja je kaže da se dokaže da može da bude najbolji u ovom neobičnom takmičenju.…
Detaljnije

Cineplexx Niš Bioskopski repertoar od 18. do 24. januara

Na repertoaru se ove nedelje nalaze  tri nova filmska naslova:
 1.  „Patuljci sa naslovnih strana”  -    Nova sjajna srpska komedija poznatog reditelja  Milorada Milinkovića  („Mrtav Ladan", „Čitulja za Eskobara"), prikazuje život najvećeg rijaliti maga na ovim prostorima, koga igra fantastični  Gordan Kičić.…
Detaljnije

PLIVANJE ZA ČASNI KRST: Najstariji takmičar ima 70 godina i pliva sedmi put

Tradicionalno plivačko takmičenje za Časni krst biće održano na Bogojavljanje, 19. januara, na otvorenim bazenima Sportskog centra „Čair“, sa početkom u 12 sati. Plivanje za časni krst već dvanaestu godinu za redom organizuje GO Medijana u saradnji sa Niškom eparhijom.
Prijavljeno je 30 učesnika, dok će tradicionalno plivati 16 Nišlija i po jedan predstavnik…
Detaljnije

Građani dug otplaćuju dogovorom

SPORAZUM između Osnovnog i Višeg suda u Nišu, s jedne strane, i Gradskog komunalnog preduzeća, s druge strane, o upućivanju predmeta na medijaciju, biće potpisan danas u podne. Biće to prvi takav slučaj da se domaći sudovi dogovore sa nekim javnim preduzećem da se potraživanja građana rešavaju mirnim putem, a ne sudskim tužbama.
 
Za početak, kako…
Detaljnije

70.000 nelegalnih - 13.000 rešenja za rušenje

U Nišu je izdato oko 1.000 rešenja o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, a građevinsku dozvolu čekaju vlasnici još 70.000 objekata.
"Mi imamo 40.000 predmeta preuzetih iz ranijih postupaka legalizacije, a još 41.000 objekata je inspekcija prošle godine popisala. Tu postoji preklapanje, odnosno oko 10.000 objekata je popisano iako su njihovi…
Detaljnije