Pretražite poslovni adresar

09. 10. 2017.

Da li znate šta znači CE znak na proizvodu?

Da li znate šta znači CE znak na proizvodu?

Preporučite prijateljima

Često postoji nedoumica šta znači oznaka CE. Obično se misli da je to oznaka proizvoda visokog kvaliteta. Međutim, CE znak nije oznaka kvaliteta, niti garancija da je proizvod visokog kvaliteta.

CE znak postavljen na proizvodu označava da proizvod zadovoljava bitne zahteve u pogledu bezbednosti i zdravlja korisnika, zahteve zaštite imovine i zaštite životne sredine.

CE znak, takođe, nije komercijalna oznaka, niti označava poreklo proizvoda.

CE znak je, zapravo, garancija da je proizvod usaglašen sa svim bitnim zahtevima evropskih direktiva Novog pristupa koje se na njega odnose i da je sprovedena ocena usaglašenosti kojom se dokazuje ispunjenost bitnih zahteva.

Važno je naglasiti da jedan CE znak na proizvodu označava da je proizvod usaglašen sa svim bitnim zahtevima, svih direktiva koje se primenjuju na taj proizvod.

Proizvođač samostalno postavlja CE znak na proizvod, ali tek posle okončanja postupka ocene usaglašenosti i izrade EC deklaracije o usaglašenosti, koja je osnovni dokument koji prati proizvod sa CE znakom na jedinstvenom tržištu.

CE znak se mora postaviti na sve nove proizvode proizvedene u Evropskoj uniji ili trećim zemljama, polovne proizvode koji se uvoze iz trećih zemalja i proizvode koji se već nalaze na jedinstvenom tržištu, ali su znatno modifikovani, tako da se mogu smatrati novim proizvodima.

CE znak mora biti:

Jasno uočljiv, npr. postavljen na poleđini ili donjoj strani proizvoda,

Čitljiv, postoji ograničenje vezano za minimalnu visinu znaka od 5mm,

Trajan, da se u normalnim uslovima ne može ukloniti bez traga

U zavisnosti od prirode proizvoda, CE znak se može postaviti na sam proizvod, njegovu natpisnu pločicu sa podacima, pakovanje (ambalažu) ili prateću dokumentaciju.

CE znak - pasoš za proizvode

Znak CE je skraćenica izraza iz francuskog jezika Conformité Européenne (engl. European Conformity), koji u prevodu  znači Evropska usaglašenost.

“Sa težnjom Srbije da postane članica Evropske unije, usledile su i obaveze prenošenja evropske regulative u domaće zakonodavstvo. Određeni broj evropskih direktiva Novog pristupa transponovano je i usvojeno kao srpski pravilnici sa obaveznom primenom. U skladu sa ovim pravilnicima, proizvođači u Srbiji su u obavezi da, od početka primene pravilnika, na svoje proizvode postave srpski znak usaglašenosti, nakon sprovedene procedure. Procedura je u velikoj meri ista kao i za postavljanje CE znaka, tako da se proizvođačima preporučuje istovremeno sprovođenje postupka dolaska do CE znaka i srpskog znaka usaglašenosti. Na ovaj način se štedi i vreme i novac”, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Najveći broj proizvoda široke potrošnje i industrijskih proizvoda koji potpadaju pod direktive Novog pristupa moraju imati CE znak!!! 

U slučaju kada ispod CE znaka ili srpskog znaka usaglašenosti na proizvodu postoji brojčana oznaka, to znači da je notifikovano ili imenovano telo učestvovalo u ocenjivanju usaglašenosti tog proizvoda.

Broj ispod znaka upravo označava identifikacioni broj tog notifikovanog tela.

Panel diskusija o CE znaku u EU Info kutku

Privredna komora Srbije i EU info kutak organizuju panel diskusiju „CE znak – pasoš za proizvode“ u petak, 13. oktobra od 12.30 sati u prostorijama EU info kutka (Voždova 5, Niš).

U okviru panel diskusije učesnici će imati priliku da se upoznaju sa  dobrim primerima i praksama, sa namerom pružanja podrške malim i srednjim privrednim društvima pri izvozu ili plasmanu proizvoda koji podležu CE označavanju.

pregledano: 378 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Vučić i Brnabić autobusom u Niš – nepoznata regulacija saobraćaja kroz grad

Presednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, zajedno sa ministrima iz Vlade, sutra u nedelju bi trebalo autobusom zajedno da doputuju u Niš i da prisustvuju svečanosti zbog otvaranja renoviranog niškog Kliničkog centra, objavljuje Danas. Otvaranje se planira za 12 sati.
Nišlije su srećne što se otvara ovaj centar, ali ih malo zanima i kako će…
Detaljnije

EBEC Challenge – inženjersko takmičenje studenata na Elektronskom fakultetu

Ove godine, EBEC Challenge (European BEST Engineering Competition Challenge) - inženjersko takmičenje održaće se na Elektronskom fakultetu u okviru Dana inženjera, koji će trajati od 22. do 24. decembra .
Takmičenje daje jedinstvenu priliku mladim budućim inženjerima da prošire svoja znanja i oprobaju se u rešavanju praktičnih zadataka.
Cilj ovog događaja je da…
Detaljnije

PRAZNIČNO KIĆENjE JELKE U CENTRU GRADA

Grad Niš, u nedelju 17.decembra, započinje relizaciju novogodišnjeg programa koji će se dešavati na Trgu Kralja Milana i koji nosi naziv „Dečji novogodišnji grad“. Na prostoru od platoa ispred pekare Branković do tvrđavskog mosta, od 17.00 časova, naši najmlađi sugrađani iz predškolske ustanove „Pčelica“ započeće ritualno kićenje…
Detaljnije

Repertoar pozorišta lutaka - 17 - 24. decembar

NEDELJA, 17. DECEMBAR  
11.30    BILA JEDNOM JEDNA ZIMA , slobodna predstava 
17.00   NOVOGODIŠNJI PERFORMANS, Trg kralja Milana
            Učešće u novogodšnjem programu koji organizuje Grad Niš
 
PONEDELJAK, 18. DECEMBAR…
Detaljnije

Dvojica huligana usred časa granama prebili dvoje đaka III/3 niške gimnazije

Nečuveno divljaštvo se juče dogodilo u Gmnaziji “9. Maj” u Nišu kada su dvojica momaka oko 18 sati ušla na peti čas hemije, a onda naočigled profesora počeli granama da udaraju jednog dečaka III/3 odeljenja. Profesor je pokušao da smiri ovu dvojicu, ali se to desilo tek kada su se sjatili ostali profesori iz zbornice i jedinice policije.
Detaljnije