Pretražite poslovni adresar

16. 07. 2017.

Dedina garaža prava radionica igračaka

Dedina garaža prava radionica igračaka

Preporučite prijateljima

Mališani u Nišu više uživaju dok prave stvari iz mašte nego kada ih dobijaju na poklon. Nina i Milan Spasić na ideju su došli kad im se rodio sin Dorotej.

Da mališani više uživaju dok stvaraju i posmatraju kako funkcioniše brod, kamion ili katapult, nego kada na poklon dobiju skupu igračku koja svetli i priča, pokazuje nesvakidašnja Dedina garaža u Nišu, mesto na kome se svake nedelje i srede rađa i podstiče dečja kreativnost.

Na ideju da naprave jedno takvo mesto na kom nastaju prava mala umetnička dela, došli su Nina i Milan Spasić kada im se pre pet godina rodio sin Dorotej. Ljubav prema radionici Nina gaji još od malih nogu, slušajući priče iz garaže svog deke o tome čime se on igrao kada je bio mali. Njihova kuća ubrzo je postala prava oaza dečjih igračaka, ali ne onih kupovnih, već ručno napravljenih. Uz malo mašte, lepka, testere i lemilice, oni kamen, testo, drvo ili tkaninu pretvaraju u bubanj, vrtešku, slagalicu ili šta god im padne na pamet.

- Često sam svog deku zapitkivala čime se on igrao kada je bio mali. Tako se i kod mene rodila ideja za svojevrsnom radionicom i to onog trenutka kada smo postali roditelji. Počeli smo da unosimo u kuću kamenčiće, šrafove, grančice i videli smo da to raduje naše dete, da uživa kada svi zajedno nešto pravimo. Ubrzo su u našu radionicu počeli da dolaze rođaci, pa drugari iz komšiluka, a onda i deca iz čitavog grada - priča Nina.

Nina i njen suprug namerno ostavljaju igračke nesavršenim, bez jakih boja i lakova, jer ne žele da igračka detetu na prvi pogled izgleda kao nešto što ne bi umeli sami da naprave. Cilj je, kaže Nina, pokazati detetu da ono to ume, a ne da ima.

- Igračka ne mora da sija da bi detetu bila zanimljiva, dovoljno je da se okreće poput vrteške, a dete samo treba da shvati gde ide šraf, a gde ekser i da je samo sastavi. Dedina garaža je mesto gde oni mogu da osete materijale koje možda nikada ranije nisu dodirnuli, mogu da vide kako se ponašaju drvo, brašno, tkanina, slama, mogu da sastavljaju, rastavljaju, šmirglaju, kucaju, i na kraju igračku koju naprave odnesu kući. Pomanjkanje pažnje kod dece dobrim je delom posledica preteranog igranja video-igrica - kaže Nina

Takođe objašnjava da decu nekad treba pustiti da im malo bude dosadno, jer će ona tada sama pronaći zanimaciju što kod njih podstiče i kreativnost.

Umesto toga roditelji odmah detetu ponude neko rešenje, a to neretko bude i ono pogrešno poput "telefon u ruke dok odrasli ne završe sa obavezama".

U Dedinoj garaži svi su, kaže, dobrodošli, i deca, ali i njihovi roditelji. Neophodno je samo da nadoknade troškove utrošenog materijala i zabava je tu.

DIPLOMIRANI PEDAGOG

NINA Spasić je po struci diplomirani pedagog, zastupa pravac antipedagogije koji, pre svega, podrazumeva prijateljstvo sa decom. Ona objašnjava da stariji ne treba da pokazuju stav da su pametniji i superiorniji od dece, već da zajedno sa decom dolaze do rešenja.

 

IGRICE NA MINIMUM

MI nismo fanatični protivnici telefona i video-igrica, ali zaista to svodimo na minimum. Mnogo je dece sa deficitom pažnje, teško je održati im pažnju, a lično smatram da je sve to zbog preterane upotrebe računara i tableta - tvrdi Nina.


pregledano: 474 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Danas je Mala Gospojina

Srpska pravoslavna crkva slavi Rođenje Presvete Bogorodice. Praznik je u narodu poznat kao Mala Gospojina i ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom.
Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana živeli su u Nazaretu pobožno. Ćerku Mariju dobili su u poznim godinama, posle pet decenija braka.
Najveći srpski srednjovekovni zadužbinar kralj…
Detaljnije

Stiže nam jesen

Jesen počinje u petak, 22. septembra, u 22 sata i 2 minuta, a u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proleće, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".
Jesen će trajati 91 dan, odnosno do 21. decembra u 17 sati 27 minuta kada će početi zima.
Dan kada počinje jesen je 265. dan u ovoj godini, a do kraja godine ostaće…
Detaljnije

Nedelju dana japanske kulture u Nišu

Ljubitelji zemlje izlazećeg sunca mogu da učestvuju u sada već tradicionalnoj manifestaciji Japanniš koja se ove godine biti održana od 2. do 8. oktobra u Univerzitetskoj biblioteci Nikola Tesla, sa temom Bushido – put ratnika.
Pored seminara japanskog jezika, posetioci će moći da vide i izložbe fotografija, origami radova i tradicionalnog japanskog…
Detaljnije

Vilin grad - Bioskopski program od 21. do 27. septembra

Bioskopski program od 21. do 27. septembra
Radni dan  
Viktorija i Abdul
Kingsman: Zlatni krug                                    
Ponovo kod kuće 
To
Lego Ninjago Film 3D
Mali Bigfut 3D Detaljnije

Dva udesa, šest povređenih

Na ulicama Niša povređeno je šest muškaraca u dve saobraćajne nezgode u protekla 24 časa, saopštavaju iz niške Hitne pomoći.
Tri muškarca povređena su sinoć nešto pre 20 časova u sudaru automobila i kamiona na Bulevaru 12. februar, a tri su povređena juče oko 14 časova u sudaru vozila na putu Gornja Trnava - Gornja Toponica.

Detaljnije