Pretražite poslovni adresar

16. 07. 2017.

Dedina garaža prava radionica igračaka

Dedina garaža prava radionica igračaka

Preporučite prijateljima

Mališani u Nišu više uživaju dok prave stvari iz mašte nego kada ih dobijaju na poklon. Nina i Milan Spasić na ideju su došli kad im se rodio sin Dorotej.

Da mališani više uživaju dok stvaraju i posmatraju kako funkcioniše brod, kamion ili katapult, nego kada na poklon dobiju skupu igračku koja svetli i priča, pokazuje nesvakidašnja Dedina garaža u Nišu, mesto na kome se svake nedelje i srede rađa i podstiče dečja kreativnost.

Na ideju da naprave jedno takvo mesto na kom nastaju prava mala umetnička dela, došli su Nina i Milan Spasić kada im se pre pet godina rodio sin Dorotej. Ljubav prema radionici Nina gaji još od malih nogu, slušajući priče iz garaže svog deke o tome čime se on igrao kada je bio mali. Njihova kuća ubrzo je postala prava oaza dečjih igračaka, ali ne onih kupovnih, već ručno napravljenih. Uz malo mašte, lepka, testere i lemilice, oni kamen, testo, drvo ili tkaninu pretvaraju u bubanj, vrtešku, slagalicu ili šta god im padne na pamet.

- Često sam svog deku zapitkivala čime se on igrao kada je bio mali. Tako se i kod mene rodila ideja za svojevrsnom radionicom i to onog trenutka kada smo postali roditelji. Počeli smo da unosimo u kuću kamenčiće, šrafove, grančice i videli smo da to raduje naše dete, da uživa kada svi zajedno nešto pravimo. Ubrzo su u našu radionicu počeli da dolaze rođaci, pa drugari iz komšiluka, a onda i deca iz čitavog grada - priča Nina.

Nina i njen suprug namerno ostavljaju igračke nesavršenim, bez jakih boja i lakova, jer ne žele da igračka detetu na prvi pogled izgleda kao nešto što ne bi umeli sami da naprave. Cilj je, kaže Nina, pokazati detetu da ono to ume, a ne da ima.

- Igračka ne mora da sija da bi detetu bila zanimljiva, dovoljno je da se okreće poput vrteške, a dete samo treba da shvati gde ide šraf, a gde ekser i da je samo sastavi. Dedina garaža je mesto gde oni mogu da osete materijale koje možda nikada ranije nisu dodirnuli, mogu da vide kako se ponašaju drvo, brašno, tkanina, slama, mogu da sastavljaju, rastavljaju, šmirglaju, kucaju, i na kraju igračku koju naprave odnesu kući. Pomanjkanje pažnje kod dece dobrim je delom posledica preteranog igranja video-igrica - kaže Nina

Takođe objašnjava da decu nekad treba pustiti da im malo bude dosadno, jer će ona tada sama pronaći zanimaciju što kod njih podstiče i kreativnost.

Umesto toga roditelji odmah detetu ponude neko rešenje, a to neretko bude i ono pogrešno poput "telefon u ruke dok odrasli ne završe sa obavezama".

U Dedinoj garaži svi su, kaže, dobrodošli, i deca, ali i njihovi roditelji. Neophodno je samo da nadoknade troškove utrošenog materijala i zabava je tu.

DIPLOMIRANI PEDAGOG

NINA Spasić je po struci diplomirani pedagog, zastupa pravac antipedagogije koji, pre svega, podrazumeva prijateljstvo sa decom. Ona objašnjava da stariji ne treba da pokazuju stav da su pametniji i superiorniji od dece, već da zajedno sa decom dolaze do rešenja.

 

IGRICE NA MINIMUM

MI nismo fanatični protivnici telefona i video-igrica, ali zaista to svodimo na minimum. Mnogo je dece sa deficitom pažnje, teško je održati im pažnju, a lično smatram da je sve to zbog preterane upotrebe računara i tableta - tvrdi Nina.


pregledano: 442 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

VELIKA AKCIJA RYANAIR-a

Preko 500.000 sedišta po ceni već od 14,99 evra za period putovanja od septembra do januara.
Iskroristite ovu promo akciju do sutra u po noć i letite jeftino sa Vašeg aerodroma, aerodrom Niš Konstantin Veliki!
Detaljnije

Niš ove godine isplatio 1,4 miliona dinara zbog ujeda pasa

Od početka godine gradska komisija Niša za mirno rešavanje sporova odobrila je isplatu iz budžeta grada skoro 1,4 miliona dinara na ime odštete građanima zbog ujeda pasa i mačaka i padova na javnim površinama, izjavio je za Betu gradski većnik i predsednik te komisije Saša Živić.
Prema njegovim rečima, potraživanja građana na ime odštete…
Detaljnije

Zašto Romi idu u Jehovine svedoke?

Šezdesetak niških Roma spada u malu zajednicu Jehovinih svedoka u Nišu. Od njih ćete čuti da su tu pronašli „istinu“, ali i utočište od prezira. Iako mirni u uglađeni, Jehovini svedoci su isključivi po pitanju religije.
Tihi i Nada Ristov žive u jednoj od niških romskih mahala. Njihova kuća izgleda gotovo isto kao i…
Detaljnije

Nišvil - SATNICA NASTUPA, MAIN, EARTH & SKY STAGE

Earth and Sky stage je najveći stage na Nišville Jazz festivalu. Na samom stage se nalaze dve bine i 7000 mesta za sedenje. Eart/Sky stage je najpoznatiji stage Nišvilla na kome su nastupala najveća imena koja su bili izvođači na Nišvillu – Neki od najpoznatijih   Solomon Burke, Tom Harrell, Richard Galliano, Benny Golson, Randy Brecker, Miroslav Vitous, John…
Detaljnije

PMF proslavio Niški univerzitet, a uslovi u kojima rade...

Na jednoj od najznačajnijih listi za rangiranje univerziteta u svetu, prestižnoj Šangajskoj listi, našao se prvi put i niški Univerzitet, i to zahvaljujući profesorima matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu.
Taj fakultet zbog prostornih problema, inače, godinama upisuje tek 50 studenata, ali je, kako kažu, jedini problem koji nemaju - kadrovski, što…
Detaljnije