Pretražite poslovni adresar

16. 07. 2017.

Dedina garaža prava radionica igračaka

Dedina garaža prava radionica igračaka

Preporučite prijateljima

Mališani u Nišu više uživaju dok prave stvari iz mašte nego kada ih dobijaju na poklon. Nina i Milan Spasić na ideju su došli kad im se rodio sin Dorotej.

Da mališani više uživaju dok stvaraju i posmatraju kako funkcioniše brod, kamion ili katapult, nego kada na poklon dobiju skupu igračku koja svetli i priča, pokazuje nesvakidašnja Dedina garaža u Nišu, mesto na kome se svake nedelje i srede rađa i podstiče dečja kreativnost.

Na ideju da naprave jedno takvo mesto na kom nastaju prava mala umetnička dela, došli su Nina i Milan Spasić kada im se pre pet godina rodio sin Dorotej. Ljubav prema radionici Nina gaji još od malih nogu, slušajući priče iz garaže svog deke o tome čime se on igrao kada je bio mali. Njihova kuća ubrzo je postala prava oaza dečjih igračaka, ali ne onih kupovnih, već ručno napravljenih. Uz malo mašte, lepka, testere i lemilice, oni kamen, testo, drvo ili tkaninu pretvaraju u bubanj, vrtešku, slagalicu ili šta god im padne na pamet.

- Često sam svog deku zapitkivala čime se on igrao kada je bio mali. Tako se i kod mene rodila ideja za svojevrsnom radionicom i to onog trenutka kada smo postali roditelji. Počeli smo da unosimo u kuću kamenčiće, šrafove, grančice i videli smo da to raduje naše dete, da uživa kada svi zajedno nešto pravimo. Ubrzo su u našu radionicu počeli da dolaze rođaci, pa drugari iz komšiluka, a onda i deca iz čitavog grada - priča Nina.

Nina i njen suprug namerno ostavljaju igračke nesavršenim, bez jakih boja i lakova, jer ne žele da igračka detetu na prvi pogled izgleda kao nešto što ne bi umeli sami da naprave. Cilj je, kaže Nina, pokazati detetu da ono to ume, a ne da ima.

- Igračka ne mora da sija da bi detetu bila zanimljiva, dovoljno je da se okreće poput vrteške, a dete samo treba da shvati gde ide šraf, a gde ekser i da je samo sastavi. Dedina garaža je mesto gde oni mogu da osete materijale koje možda nikada ranije nisu dodirnuli, mogu da vide kako se ponašaju drvo, brašno, tkanina, slama, mogu da sastavljaju, rastavljaju, šmirglaju, kucaju, i na kraju igračku koju naprave odnesu kući. Pomanjkanje pažnje kod dece dobrim je delom posledica preteranog igranja video-igrica - kaže Nina

Takođe objašnjava da decu nekad treba pustiti da im malo bude dosadno, jer će ona tada sama pronaći zanimaciju što kod njih podstiče i kreativnost.

Umesto toga roditelji odmah detetu ponude neko rešenje, a to neretko bude i ono pogrešno poput "telefon u ruke dok odrasli ne završe sa obavezama".

U Dedinoj garaži svi su, kaže, dobrodošli, i deca, ali i njihovi roditelji. Neophodno je samo da nadoknade troškove utrošenog materijala i zabava je tu.

DIPLOMIRANI PEDAGOG

NINA Spasić je po struci diplomirani pedagog, zastupa pravac antipedagogije koji, pre svega, podrazumeva prijateljstvo sa decom. Ona objašnjava da stariji ne treba da pokazuju stav da su pametniji i superiorniji od dece, već da zajedno sa decom dolaze do rešenja.

 

IGRICE NA MINIMUM

MI nismo fanatični protivnici telefona i video-igrica, ali zaista to svodimo na minimum. Mnogo je dece sa deficitom pažnje, teško je održati im pažnju, a lično smatram da je sve to zbog preterane upotrebe računara i tableta - tvrdi Nina.


pregledano: 496 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

ŠOK u Nišu: Otišla na groblje, umalo se nije onesvestila kada je ugledala ovo!

Lopovi su ukrali nadgrobnu ploču s grobnog mesta koje je za života za sebe i suprugu kupio Nišlija Velimir Veličković.

Na Novom groblju u Nišu sa grobnog mesta koje je za života za sebe i suprugu kupio Nišlija , lopovi su ukrali nadgrobnu ploču.
Krađu je prva na Novom groblju u Nišu otkrila njegova ćerka Jasmina Ilić, koja je slučaj…
Detaljnije

Otvoren 54. Sajаm knjiga u Nišu

U hali Čair u Nišu počeo je 54. Sajam knjiga i grafika pod sloganom „Pohvala knjizi“. Izlagačima i posetiocima prvog dana sajma, na otvaranju, obratio se akademik Milosav Tešić.
Niški sajam knjiga, 54. po redu, svečano je otvorio akademik Milosav Tešić koji je ovom prilikom rekao da je knjiga najplemenitije i najdugovečnije delo čovečanstva i da…
Detaljnije

PRIJAVLJENA EPIDEMIJA Male boginje i u Nišu

Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je danas epidemiju malih boginja na Klinici za dečije interne bolesti Kliničkog centra u tom gradu.
Kako je iz KC Niš saopšteno, kod tri pacijenta koji su tamo hospitalizovani, dokazana je uzročnik bolesti na osnovu laboratorijskih rezultata Instituta za virusologiju "Torlak".
"Preduzete su sve mere za suzbijanje…
Detaljnije

Besplatni promo čas obuke digital marketing menadžer !!!

Novo u Nišu! Postani Digital Marketing Menadžer. Jedno od svetski najtraženijih zanimanja. Savladajte tajne reklamiranja na Fejsbuku Guglu, Instagramu. Naučite da napravite web sajt. Nije potrebno nikakvo predznanje.
Očekujemo vas, prijave za besplatni promo čas u inbox ili na telefon 065 50 100 55 .
24.11.2017 od 19.oo - 20.30h Eduka plus Obrenovićeva 2/23
Detaljnije

Bioskop Vilin Grad - program od 23. do 29. novembra

Radni daniLiga pravde                                                                Liga pravde 3D Stig’o ćale 2 Ubistvo u Orijent ekspresu Ubistvo svetog jelena Vau Vau Zvezda 3D…
Detaljnije