Pretražite poslovni adresar

19. 08. 2017.

Donina česma

Donina česma

Preporučite prijateljima

Jedna od najpoznatijih česmi ove kotline. Generacije i generacije Nišlija i putnika namernika su gasile žeđ napijajući se vode sa nje. Generacije i generacije klinaca iz Tasine su dobijale temperaturu pijući je onako ladnu, oznojeni i vrući od pikanja lopte u školskom dvorištu.

Naša Niška, Palilulska Donina česma.

Nastala je šezdesetih godina 19. veka kada ju je u zid svoje kuće ugradio Hadži-Dona. Navodno je voda dovedena čak iz Kovanluka. Posle oslobodjenja od Turaka česma je obnovljena i dograđena. Imala je lulu, gvozdenu čašu na lancu i kameno korito iz kojeg je napajana stoka. Postoji i danas,priključena na gradski vodovod.

Okolina se menjala vremenom, prema crkvi Svetog Nikole postojala je "Sinišina kafana" pa kafana "Izvor pića kod Mate Filipovića".Preko rampe Kosara Ampina je držala bakalnicu i kafanu "Napoleon", oko "Žandarmerije" Mujo berberin, šnajder Grozdan, pa pekara Andre Vujića. Negde niz ulicu radnja za priizvodnju ratluka i bombona žene koju su komšije zvale "Drndarka", ko zna zašto.., pa poslastičar Canko sa slatkišima, bozom i na daleko čuvenim kiselim mlekom..

Palilula...

izvor: Izvor Niški Grafit
pregledano: 694 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Bez vinjeta u Srbiji

Mnogi vozači priželjkuju vinjete i na srpskim drumovima, ali ovaj vid plaćanja putarine neće zaživeti u bliskoj budućnosti.
U Nacrtu zakona o putevima, čija je javna rasprava počela pre nekoliko dana, predloženo je da se putarina plaća u iznosu koji se utvrđuje u zavisnosti od kategorije vozila i dužine pređene deonice javnog puta, što znači po pređenom kilometru .
U…
Detaljnije

Uhapšena bivša direktorka niškog Doma učenika srednjih škola

Zbog sumnje da je izvršila krivično delo produženo primanje mita niška policija privela je poresku inspektorku S. P. iz Niša.
Kako „Novosti“ saznaju reč je o Sandri Popović, bivšoj direktorki Doma učenika srednjih škola. 
Ona je navodno kao poreski inspektor tražila poklone da ne bi kontrolisala pojedine niške…
Detaljnije

Povoljni zajmovi za privrednike u Nišu

U okviru Programa lokalnog ekonomskog razvoja Grada Niša za 2017. godinu, koji realizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša, upućen je javni poziv bankama zainteresovanim za kratkoročno kreditiranje privrednih subjekata sa teritorije Grada Niša, uz učešće Grada kroz subvencionisanje kamate na kredite za nabavku obrtnih sredstava,…
Detaljnije

Pljačka u centru Niša

Preteći prodavcu nožem, nepoznato lice opljačkalo je market „Ideu“ u Nišu, odnevši pazar od 300.000 dinara.
Pljačka se desila 17. septembra rano ujutru u Ulici kralja Stefana Prvovenčanog u centru Niša, kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu.
I dalje se radi na otkrivanju pljačkaša, protiv koga je podneta krivična prijava.…
Detaljnije

Niš dobija koncertnu dvoranu

U Nišu bi u narednih pet godina trebalo da bude izgrađena koncertna dvorana sa 1.000 do 1.200 mesta i površine nekoliko hiljada kvadrata, najavio je danas u našem gradu ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević.
"Pored koncertne dvorane u tom objektu bi se nalazila i pozorišna scena i galerija u prizemlju" , rekao je Vukosavljević na skupu…
Detaljnije