Pretražite poslovni adresar

19. 08. 2017.

Donina česma

Donina česma

Preporučite prijateljima

Jedna od najpoznatijih česmi ove kotline. Generacije i generacije Nišlija i putnika namernika su gasile žeđ napijajući se vode sa nje. Generacije i generacije klinaca iz Tasine su dobijale temperaturu pijući je onako ladnu, oznojeni i vrući od pikanja lopte u školskom dvorištu.

Naša Niška, Palilulska Donina česma.

Nastala je šezdesetih godina 19. veka kada ju je u zid svoje kuće ugradio Hadži-Dona. Navodno je voda dovedena čak iz Kovanluka. Posle oslobodjenja od Turaka česma je obnovljena i dograđena. Imala je lulu, gvozdenu čašu na lancu i kameno korito iz kojeg je napajana stoka. Postoji i danas,priključena na gradski vodovod.

Okolina se menjala vremenom, prema crkvi Svetog Nikole postojala je "Sinišina kafana" pa kafana "Izvor pića kod Mate Filipovića".Preko rampe Kosara Ampina je držala bakalnicu i kafanu "Napoleon", oko "Žandarmerije" Mujo berberin, šnajder Grozdan, pa pekara Andre Vujića. Negde niz ulicu radnja za priizvodnju ratluka i bombona žene koju su komšije zvale "Drndarka", ko zna zašto.., pa poslastičar Canko sa slatkišima, bozom i na daleko čuvenim kiselim mlekom..

Palilula...

izvor: Izvor Niški Grafit
pregledano: 798 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

ŠOK u Nišu: Otišla na groblje, umalo se nije onesvestila kada je ugledala ovo!

Lopovi su ukrali nadgrobnu ploču s grobnog mesta koje je za života za sebe i suprugu kupio Nišlija Velimir Veličković.

Na Novom groblju u Nišu sa grobnog mesta koje je za života za sebe i suprugu kupio Nišlija , lopovi su ukrali nadgrobnu ploču.
Krađu je prva na Novom groblju u Nišu otkrila njegova ćerka Jasmina Ilić, koja je slučaj…
Detaljnije

Otvoren 54. Sajаm knjiga u Nišu

U hali Čair u Nišu počeo je 54. Sajam knjiga i grafika pod sloganom „Pohvala knjizi“. Izlagačima i posetiocima prvog dana sajma, na otvaranju, obratio se akademik Milosav Tešić.
Niški sajam knjiga, 54. po redu, svečano je otvorio akademik Milosav Tešić koji je ovom prilikom rekao da je knjiga najplemenitije i najdugovečnije delo čovečanstva i da…
Detaljnije

PRIJAVLJENA EPIDEMIJA Male boginje i u Nišu

Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je danas epidemiju malih boginja na Klinici za dečije interne bolesti Kliničkog centra u tom gradu.
Kako je iz KC Niš saopšteno, kod tri pacijenta koji su tamo hospitalizovani, dokazana je uzročnik bolesti na osnovu laboratorijskih rezultata Instituta za virusologiju "Torlak".
"Preduzete su sve mere za suzbijanje…
Detaljnije

Besplatni promo čas obuke digital marketing menadžer !!!

Novo u Nišu! Postani Digital Marketing Menadžer. Jedno od svetski najtraženijih zanimanja. Savladajte tajne reklamiranja na Fejsbuku Guglu, Instagramu. Naučite da napravite web sajt. Nije potrebno nikakvo predznanje.
Očekujemo vas, prijave za besplatni promo čas u inbox ili na telefon 065 50 100 55 .
24.11.2017 od 19.oo - 20.30h Eduka plus Obrenovićeva 2/23
Detaljnije

Bioskop Vilin Grad - program od 23. do 29. novembra

Radni daniLiga pravde                                                                Liga pravde 3D Stig’o ćale 2 Ubistvo u Orijent ekspresu Ubistvo svetog jelena Vau Vau Zvezda 3D…
Detaljnije