Pretražite poslovni adresar

15. 07. 2017.

Neiskorišćena blaga Sićevačke klisure: Nosorozi, mamuti...

Neiskorišćena blaga Sićevačke klisure: Nosorozi, mamuti...

Preporučite prijateljima

Nekada su mir i tišinu u Sićevačkoj klisuri kod Niša remetili neandertalci, mamuti i nosorozi. Arheolozi su u ih otkrili u pećinama Mala i Velika Balanica, a ljudski fosili koji su ovde pronađeni spadaju u najstarije u Evropi. Nažalost, turistički potencijal ovog kraja nadležni, za sada, nisu prepoznali.

Pećina Mala Balanica. Fosil našeg pretka iz paleolita, jedan od najstarijih u Evropi, koji je ovde pronađen pre 11 godina, samo je deo arheološkog bogatstva ovog kraja. 

“Vilica homo er. c. datovana na pola miliona godina. Mi smo naišli na ostatke stare 500 hiljada godina, 300, 105, 45, 27, 12 hiljada godina, dakle, imamo svedočanstva o evoluciji, kulturnom razvoju.. Retko gde imate takvu koncentraciju najstarijih nalazišta koja pružaju uvid u poslednjih pola miliona godina ljudske istorije”, objašnjava Dušan Mihailović, profesor arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. 

Jedno od najznačajnijih antropoloških nalazišta u Evropi, privlači i arheologe iz celog sveta. 

“Ova pećina je vrlo zanimljiva za rad jer je jedino nalazište u Srbiji gde ima ljudskih fosila iz srednjeg pleistocena. Takvih nalazišta ima mnogo u zapadnoj Evropi i na bliskom istoku, ali ne i ovde”, rekao je Džoš Lindl, arheolog i antropolog sa Univerziteta Vinipeg u Kanadi. 

U Maloj i Velikoj Balanici pronađeni su i brojni kameni alati, praistorijsko ognjište, životinjskih ostaci. 

“Našli smo život, kosti koje svedoče o klimatskim promenama, egzotičnu pleistocensku faunu – mamute, nosoroge, bizone , konje…”, otkriva profesor Mihailović. 

Mihailović ističe da turizam vezan za praistoriju u Evropi donosi značajne prihode. Ovde je, za početak, potrebno urediti pešačku stazu do pećina, a zatim uložiti i u njihovo uređenje i adapataciju prostora za čuvanje nalaza. Ministarstvo kulture pomoglo je istraživanja, ali lokalna samouprava, kažu meštani, do sada, nije uradila mnogo toga. 

“Niko nije našao za shodno da shvati o čemu se ovde radi i da se to ispoštuje, da se uradi bolji marketing”, navodi Dragan Tošić iz Sićeva. 

“Ljudi su spremni da se organizuju i da uz pomoć opštine i grada ovaj kraj postane turistička destinacija”, dodaje Srećko Stanković iz Saveta građana sela Sićevo. 

Za uređenje ovog lokaliteta, kažu arheolozi, nije potrebno mnogo novca. Njegove prednosti su i dobar geografski položaj, blizina autoputa i aerodroma, a turiste će ovde svakako privući i živopisni predeli Sićevačke klisure.

pregledano: 804 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Danas je Mala Gospojina

Srpska pravoslavna crkva slavi Rođenje Presvete Bogorodice. Praznik je u narodu poznat kao Mala Gospojina i ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom.
Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana živeli su u Nazaretu pobožno. Ćerku Mariju dobili su u poznim godinama, posle pet decenija braka.
Najveći srpski srednjovekovni zadužbinar kralj…
Detaljnije

Stiže nam jesen

Jesen počinje u petak, 22. septembra, u 22 sata i 2 minuta, a u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proleće, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".
Jesen će trajati 91 dan, odnosno do 21. decembra u 17 sati 27 minuta kada će početi zima.
Dan kada počinje jesen je 265. dan u ovoj godini, a do kraja godine ostaće…
Detaljnije

Nedelju dana japanske kulture u Nišu

Ljubitelji zemlje izlazećeg sunca mogu da učestvuju u sada već tradicionalnoj manifestaciji Japanniš koja se ove godine biti održana od 2. do 8. oktobra u Univerzitetskoj biblioteci Nikola Tesla, sa temom Bushido – put ratnika.
Pored seminara japanskog jezika, posetioci će moći da vide i izložbe fotografija, origami radova i tradicionalnog japanskog…
Detaljnije

Vilin grad - Bioskopski program od 21. do 27. septembra

Bioskopski program od 21. do 27. septembra
Radni dan  
Viktorija i Abdul
Kingsman: Zlatni krug                                    
Ponovo kod kuće 
To
Lego Ninjago Film 3D
Mali Bigfut 3D Detaljnije

Dva udesa, šest povređenih

Na ulicama Niša povređeno je šest muškaraca u dve saobraćajne nezgode u protekla 24 časa, saopštavaju iz niške Hitne pomoći.
Tri muškarca povređena su sinoć nešto pre 20 časova u sudaru automobila i kamiona na Bulevaru 12. februar, a tri su povređena juče oko 14 časova u sudaru vozila na putu Gornja Trnava - Gornja Toponica.

Detaljnije