Pretražite poslovni adresar

15. 07. 2017.

Neiskorišćena blaga Sićevačke klisure: Nosorozi, mamuti...

Neiskorišćena blaga Sićevačke klisure: Nosorozi, mamuti...

Preporučite prijateljima

Nekada su mir i tišinu u Sićevačkoj klisuri kod Niša remetili neandertalci, mamuti i nosorozi. Arheolozi su u ih otkrili u pećinama Mala i Velika Balanica, a ljudski fosili koji su ovde pronađeni spadaju u najstarije u Evropi. Nažalost, turistički potencijal ovog kraja nadležni, za sada, nisu prepoznali.

Pećina Mala Balanica. Fosil našeg pretka iz paleolita, jedan od najstarijih u Evropi, koji je ovde pronađen pre 11 godina, samo je deo arheološkog bogatstva ovog kraja. 

“Vilica homo er. c. datovana na pola miliona godina. Mi smo naišli na ostatke stare 500 hiljada godina, 300, 105, 45, 27, 12 hiljada godina, dakle, imamo svedočanstva o evoluciji, kulturnom razvoju.. Retko gde imate takvu koncentraciju najstarijih nalazišta koja pružaju uvid u poslednjih pola miliona godina ljudske istorije”, objašnjava Dušan Mihailović, profesor arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. 

Jedno od najznačajnijih antropoloških nalazišta u Evropi, privlači i arheologe iz celog sveta. 

“Ova pećina je vrlo zanimljiva za rad jer je jedino nalazište u Srbiji gde ima ljudskih fosila iz srednjeg pleistocena. Takvih nalazišta ima mnogo u zapadnoj Evropi i na bliskom istoku, ali ne i ovde”, rekao je Džoš Lindl, arheolog i antropolog sa Univerziteta Vinipeg u Kanadi. 

U Maloj i Velikoj Balanici pronađeni su i brojni kameni alati, praistorijsko ognjište, životinjskih ostaci. 

“Našli smo život, kosti koje svedoče o klimatskim promenama, egzotičnu pleistocensku faunu – mamute, nosoroge, bizone , konje…”, otkriva profesor Mihailović. 

Mihailović ističe da turizam vezan za praistoriju u Evropi donosi značajne prihode. Ovde je, za početak, potrebno urediti pešačku stazu do pećina, a zatim uložiti i u njihovo uređenje i adapataciju prostora za čuvanje nalaza. Ministarstvo kulture pomoglo je istraživanja, ali lokalna samouprava, kažu meštani, do sada, nije uradila mnogo toga. 

“Niko nije našao za shodno da shvati o čemu se ovde radi i da se to ispoštuje, da se uradi bolji marketing”, navodi Dragan Tošić iz Sićeva. 

“Ljudi su spremni da se organizuju i da uz pomoć opštine i grada ovaj kraj postane turistička destinacija”, dodaje Srećko Stanković iz Saveta građana sela Sićevo. 

Za uređenje ovog lokaliteta, kažu arheolozi, nije potrebno mnogo novca. Njegove prednosti su i dobar geografski položaj, blizina autoputa i aerodroma, a turiste će ovde svakako privući i živopisni predeli Sićevačke klisure.

pregledano: 811 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

ŠOK u Nišu: Otišla na groblje, umalo se nije onesvestila kada je ugledala ovo!

Lopovi su ukrali nadgrobnu ploču s grobnog mesta koje je za života za sebe i suprugu kupio Nišlija Velimir Veličković.

Na Novom groblju u Nišu sa grobnog mesta koje je za života za sebe i suprugu kupio Nišlija , lopovi su ukrali nadgrobnu ploču.
Krađu je prva na Novom groblju u Nišu otkrila njegova ćerka Jasmina Ilić, koja je slučaj…
Detaljnije

Otvoren 54. Sajаm knjiga u Nišu

U hali Čair u Nišu počeo je 54. Sajam knjiga i grafika pod sloganom „Pohvala knjizi“. Izlagačima i posetiocima prvog dana sajma, na otvaranju, obratio se akademik Milosav Tešić.
Niški sajam knjiga, 54. po redu, svečano je otvorio akademik Milosav Tešić koji je ovom prilikom rekao da je knjiga najplemenitije i najdugovečnije delo čovečanstva i da…
Detaljnije

PRIJAVLJENA EPIDEMIJA Male boginje i u Nišu

Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je danas epidemiju malih boginja na Klinici za dečije interne bolesti Kliničkog centra u tom gradu.
Kako je iz KC Niš saopšteno, kod tri pacijenta koji su tamo hospitalizovani, dokazana je uzročnik bolesti na osnovu laboratorijskih rezultata Instituta za virusologiju "Torlak".
"Preduzete su sve mere za suzbijanje…
Detaljnije

Besplatni promo čas obuke digital marketing menadžer !!!

Novo u Nišu! Postani Digital Marketing Menadžer. Jedno od svetski najtraženijih zanimanja. Savladajte tajne reklamiranja na Fejsbuku Guglu, Instagramu. Naučite da napravite web sajt. Nije potrebno nikakvo predznanje.
Očekujemo vas, prijave za besplatni promo čas u inbox ili na telefon 065 50 100 55 .
24.11.2017 od 19.oo - 20.30h Eduka plus Obrenovićeva 2/23
Detaljnije

Bioskop Vilin Grad - program od 23. do 29. novembra

Radni daniLiga pravde                                                                Liga pravde 3D Stig’o ćale 2 Ubistvo u Orijent ekspresu Ubistvo svetog jelena Vau Vau Zvezda 3D…
Detaljnije