Pretražite poslovni adresar

15. 07. 2017.

Neiskorišćena blaga Sićevačke klisure: Nosorozi, mamuti...

Neiskorišćena blaga Sićevačke klisure: Nosorozi, mamuti...

Preporučite prijateljima

Nekada su mir i tišinu u Sićevačkoj klisuri kod Niša remetili neandertalci, mamuti i nosorozi. Arheolozi su u ih otkrili u pećinama Mala i Velika Balanica, a ljudski fosili koji su ovde pronađeni spadaju u najstarije u Evropi. Nažalost, turistički potencijal ovog kraja nadležni, za sada, nisu prepoznali.

Pećina Mala Balanica. Fosil našeg pretka iz paleolita, jedan od najstarijih u Evropi, koji je ovde pronađen pre 11 godina, samo je deo arheološkog bogatstva ovog kraja. 

“Vilica homo er. c. datovana na pola miliona godina. Mi smo naišli na ostatke stare 500 hiljada godina, 300, 105, 45, 27, 12 hiljada godina, dakle, imamo svedočanstva o evoluciji, kulturnom razvoju.. Retko gde imate takvu koncentraciju najstarijih nalazišta koja pružaju uvid u poslednjih pola miliona godina ljudske istorije”, objašnjava Dušan Mihailović, profesor arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. 

Jedno od najznačajnijih antropoloških nalazišta u Evropi, privlači i arheologe iz celog sveta. 

“Ova pećina je vrlo zanimljiva za rad jer je jedino nalazište u Srbiji gde ima ljudskih fosila iz srednjeg pleistocena. Takvih nalazišta ima mnogo u zapadnoj Evropi i na bliskom istoku, ali ne i ovde”, rekao je Džoš Lindl, arheolog i antropolog sa Univerziteta Vinipeg u Kanadi. 

U Maloj i Velikoj Balanici pronađeni su i brojni kameni alati, praistorijsko ognjište, životinjskih ostaci. 

“Našli smo život, kosti koje svedoče o klimatskim promenama, egzotičnu pleistocensku faunu – mamute, nosoroge, bizone , konje…”, otkriva profesor Mihailović. 

Mihailović ističe da turizam vezan za praistoriju u Evropi donosi značajne prihode. Ovde je, za početak, potrebno urediti pešačku stazu do pećina, a zatim uložiti i u njihovo uređenje i adapataciju prostora za čuvanje nalaza. Ministarstvo kulture pomoglo je istraživanja, ali lokalna samouprava, kažu meštani, do sada, nije uradila mnogo toga. 

“Niko nije našao za shodno da shvati o čemu se ovde radi i da se to ispoštuje, da se uradi bolji marketing”, navodi Dragan Tošić iz Sićeva. 

“Ljudi su spremni da se organizuju i da uz pomoć opštine i grada ovaj kraj postane turistička destinacija”, dodaje Srećko Stanković iz Saveta građana sela Sićevo. 

Za uređenje ovog lokaliteta, kažu arheolozi, nije potrebno mnogo novca. Njegove prednosti su i dobar geografski položaj, blizina autoputa i aerodroma, a turiste će ovde svakako privući i živopisni predeli Sićevačke klisure.

pregledano: 773 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

VELIKA AKCIJA RYANAIR-a

Preko 500.000 sedišta po ceni već od 14,99 evra za period putovanja od septembra do januara.
Iskroristite ovu promo akciju do sutra u po noć i letite jeftino sa Vašeg aerodroma, aerodrom Niš Konstantin Veliki!
Detaljnije

Niš ove godine isplatio 1,4 miliona dinara zbog ujeda pasa

Od početka godine gradska komisija Niša za mirno rešavanje sporova odobrila je isplatu iz budžeta grada skoro 1,4 miliona dinara na ime odštete građanima zbog ujeda pasa i mačaka i padova na javnim površinama, izjavio je za Betu gradski većnik i predsednik te komisije Saša Živić.
Prema njegovim rečima, potraživanja građana na ime odštete…
Detaljnije

Zašto Romi idu u Jehovine svedoke?

Šezdesetak niških Roma spada u malu zajednicu Jehovinih svedoka u Nišu. Od njih ćete čuti da su tu pronašli „istinu“, ali i utočište od prezira. Iako mirni u uglađeni, Jehovini svedoci su isključivi po pitanju religije.
Tihi i Nada Ristov žive u jednoj od niških romskih mahala. Njihova kuća izgleda gotovo isto kao i…
Detaljnije

Nišvil - SATNICA NASTUPA, MAIN, EARTH & SKY STAGE

Earth and Sky stage je najveći stage na Nišville Jazz festivalu. Na samom stage se nalaze dve bine i 7000 mesta za sedenje. Eart/Sky stage je najpoznatiji stage Nišvilla na kome su nastupala najveća imena koja su bili izvođači na Nišvillu – Neki od najpoznatijih   Solomon Burke, Tom Harrell, Richard Galliano, Benny Golson, Randy Brecker, Miroslav Vitous, John…
Detaljnije

PMF proslavio Niški univerzitet, a uslovi u kojima rade...

Na jednoj od najznačajnijih listi za rangiranje univerziteta u svetu, prestižnoj Šangajskoj listi, našao se prvi put i niški Univerzitet, i to zahvaljujući profesorima matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu.
Taj fakultet zbog prostornih problema, inače, godinama upisuje tek 50 studenata, ali je, kako kažu, jedini problem koji nemaju - kadrovski, što…
Detaljnije