Pretražite poslovni adresar

23. 05. 2017.

Niš dobija Fondaciju za očuvanje i istraživanje arheološkog nasleđa

Niš dobija Fondaciju za očuvanje i istraživanje arheološkog nasleđa

Preporučite prijateljima

Juče je u Gradskoj kući potpisan memorandum o formiranju Fondacije “Naisus”. Memorandum je potpisan između Grada Niša, ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti, Balkanološkog insitituta i Instituta za arheologiju. Fondacija će biti posvećena istraživanju i zaštiti graditeljskog kulturno-istorijskog nasleđa. Ovo se odnosi, pre svega, na unapređenje, zaštitu, prezentaciju i valorizaciju Tvrđave, Gradskog polja, Medijane i nekrpole u Jagodin maloj, jer je do sada, po rečima, Vladimira Petrovića iz Balkanološkog instituta SANU, sve je rađeno polovično.

“Antičko nasleđe Niša sve obavezuje da se prema njemu ophodimo sa osobitim poštovanjem, stručno i nedestruktivno. Obavezuje nas i da ga na neki način oživimo, kroz naučne radove koji nedostaju ali i da ga uključimo u privredne i turističke tokove grada Niša“, rečeno je prilikom potpisivanja memoranduma.

Sam projekat imaće veliki značaj i za grad. “Sama činjenca da Niš leži na neprocenjivom arheološkom bogatstvu pruža mogućnost da se pozicionira na mapi ravnopravno sa drugim poznatim arheološkim metropolama“, istakao je za medije Nebojša Ranđelović pomoćnik gradonačelnika Niša.

 

foto:www.belami.rs

pregledano: 275 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Danas je Mala Gospojina

Srpska pravoslavna crkva slavi Rođenje Presvete Bogorodice. Praznik je u narodu poznat kao Mala Gospojina i ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom.
Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana živeli su u Nazaretu pobožno. Ćerku Mariju dobili su u poznim godinama, posle pet decenija braka.
Najveći srpski srednjovekovni zadužbinar kralj…
Detaljnije

Stiže nam jesen

Jesen počinje u petak, 22. septembra, u 22 sata i 2 minuta, a u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proleće, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".
Jesen će trajati 91 dan, odnosno do 21. decembra u 17 sati 27 minuta kada će početi zima.
Dan kada počinje jesen je 265. dan u ovoj godini, a do kraja godine ostaće…
Detaljnije

Nedelju dana japanske kulture u Nišu

Ljubitelji zemlje izlazećeg sunca mogu da učestvuju u sada već tradicionalnoj manifestaciji Japanniš koja se ove godine biti održana od 2. do 8. oktobra u Univerzitetskoj biblioteci Nikola Tesla, sa temom Bushido – put ratnika.
Pored seminara japanskog jezika, posetioci će moći da vide i izložbe fotografija, origami radova i tradicionalnog japanskog…
Detaljnije

Vilin grad - Bioskopski program od 21. do 27. septembra

Bioskopski program od 21. do 27. septembra
Radni dan  
Viktorija i Abdul
Kingsman: Zlatni krug                                    
Ponovo kod kuće 
To
Lego Ninjago Film 3D
Mali Bigfut 3D Detaljnije

Dva udesa, šest povređenih

Na ulicama Niša povređeno je šest muškaraca u dve saobraćajne nezgode u protekla 24 časa, saopštavaju iz niške Hitne pomoći.
Tri muškarca povređena su sinoć nešto pre 20 časova u sudaru automobila i kamiona na Bulevaru 12. februar, a tri su povređena juče oko 14 časova u sudaru vozila na putu Gornja Trnava - Gornja Toponica.

Detaljnije