Pretražite poslovni adresar

23. 05. 2017.

Niš dobija Fondaciju za očuvanje i istraživanje arheološkog nasleđa

Niš dobija Fondaciju za očuvanje i istraživanje arheološkog nasleđa

Preporučite prijateljima

Juče je u Gradskoj kući potpisan memorandum o formiranju Fondacije “Naisus”. Memorandum je potpisan između Grada Niša, ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti, Balkanološkog insitituta i Instituta za arheologiju. Fondacija će biti posvećena istraživanju i zaštiti graditeljskog kulturno-istorijskog nasleđa. Ovo se odnosi, pre svega, na unapređenje, zaštitu, prezentaciju i valorizaciju Tvrđave, Gradskog polja, Medijane i nekrpole u Jagodin maloj, jer je do sada, po rečima, Vladimira Petrovića iz Balkanološkog instituta SANU, sve je rađeno polovično.

“Antičko nasleđe Niša sve obavezuje da se prema njemu ophodimo sa osobitim poštovanjem, stručno i nedestruktivno. Obavezuje nas i da ga na neki način oživimo, kroz naučne radove koji nedostaju ali i da ga uključimo u privredne i turističke tokove grada Niša“, rečeno je prilikom potpisivanja memoranduma.

Sam projekat imaće veliki značaj i za grad. “Sama činjenca da Niš leži na neprocenjivom arheološkom bogatstvu pruža mogućnost da se pozicionira na mapi ravnopravno sa drugim poznatim arheološkim metropolama“, istakao je za medije Nebojša Ranđelović pomoćnik gradonačelnika Niša.

 

foto:www.belami.rs

pregledano: 237 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

VELIKA AKCIJA RYANAIR-a

Preko 500.000 sedišta po ceni već od 14,99 evra za period putovanja od septembra do januara.
Iskroristite ovu promo akciju do sutra u po noć i letite jeftino sa Vašeg aerodroma, aerodrom Niš Konstantin Veliki!
Detaljnije

Niš ove godine isplatio 1,4 miliona dinara zbog ujeda pasa

Od početka godine gradska komisija Niša za mirno rešavanje sporova odobrila je isplatu iz budžeta grada skoro 1,4 miliona dinara na ime odštete građanima zbog ujeda pasa i mačaka i padova na javnim površinama, izjavio je za Betu gradski većnik i predsednik te komisije Saša Živić.
Prema njegovim rečima, potraživanja građana na ime odštete…
Detaljnije

Zašto Romi idu u Jehovine svedoke?

Šezdesetak niških Roma spada u malu zajednicu Jehovinih svedoka u Nišu. Od njih ćete čuti da su tu pronašli „istinu“, ali i utočište od prezira. Iako mirni u uglađeni, Jehovini svedoci su isključivi po pitanju religije.
Tihi i Nada Ristov žive u jednoj od niških romskih mahala. Njihova kuća izgleda gotovo isto kao i…
Detaljnije

Nišvil - SATNICA NASTUPA, MAIN, EARTH & SKY STAGE

Earth and Sky stage je najveći stage na Nišville Jazz festivalu. Na samom stage se nalaze dve bine i 7000 mesta za sedenje. Eart/Sky stage je najpoznatiji stage Nišvilla na kome su nastupala najveća imena koja su bili izvođači na Nišvillu – Neki od najpoznatijih   Solomon Burke, Tom Harrell, Richard Galliano, Benny Golson, Randy Brecker, Miroslav Vitous, John…
Detaljnije

PMF proslavio Niški univerzitet, a uslovi u kojima rade...

Na jednoj od najznačajnijih listi za rangiranje univerziteta u svetu, prestižnoj Šangajskoj listi, našao se prvi put i niški Univerzitet, i to zahvaljujući profesorima matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu.
Taj fakultet zbog prostornih problema, inače, godinama upisuje tek 50 studenata, ali je, kako kažu, jedini problem koji nemaju - kadrovski, što…
Detaljnije