Pretražite poslovni adresar

23. 05. 2017.

Niš dobija Fondaciju za očuvanje i istraživanje arheološkog nasleđa

Niš dobija Fondaciju za očuvanje i istraživanje arheološkog nasleđa

Preporučite prijateljima

Juče je u Gradskoj kući potpisan memorandum o formiranju Fondacije “Naisus”. Memorandum je potpisan između Grada Niša, ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti, Balkanološkog insitituta i Instituta za arheologiju. Fondacija će biti posvećena istraživanju i zaštiti graditeljskog kulturno-istorijskog nasleđa. Ovo se odnosi, pre svega, na unapređenje, zaštitu, prezentaciju i valorizaciju Tvrđave, Gradskog polja, Medijane i nekrpole u Jagodin maloj, jer je do sada, po rečima, Vladimira Petrovića iz Balkanološkog instituta SANU, sve je rađeno polovično.

“Antičko nasleđe Niša sve obavezuje da se prema njemu ophodimo sa osobitim poštovanjem, stručno i nedestruktivno. Obavezuje nas i da ga na neki način oživimo, kroz naučne radove koji nedostaju ali i da ga uključimo u privredne i turističke tokove grada Niša“, rečeno je prilikom potpisivanja memoranduma.

Sam projekat imaće veliki značaj i za grad. “Sama činjenca da Niš leži na neprocenjivom arheološkom bogatstvu pruža mogućnost da se pozicionira na mapi ravnopravno sa drugim poznatim arheološkim metropolama“, istakao je za medije Nebojša Ranđelović pomoćnik gradonačelnika Niša.

 

foto:www.belami.rs

pregledano: 329 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

ŠOK u Nišu: Otišla na groblje, umalo se nije onesvestila kada je ugledala ovo!

Lopovi su ukrali nadgrobnu ploču s grobnog mesta koje je za života za sebe i suprugu kupio Nišlija Velimir Veličković.

Na Novom groblju u Nišu sa grobnog mesta koje je za života za sebe i suprugu kupio Nišlija , lopovi su ukrali nadgrobnu ploču.
Krađu je prva na Novom groblju u Nišu otkrila njegova ćerka Jasmina Ilić, koja je slučaj…
Detaljnije

Otvoren 54. Sajаm knjiga u Nišu

U hali Čair u Nišu počeo je 54. Sajam knjiga i grafika pod sloganom „Pohvala knjizi“. Izlagačima i posetiocima prvog dana sajma, na otvaranju, obratio se akademik Milosav Tešić.
Niški sajam knjiga, 54. po redu, svečano je otvorio akademik Milosav Tešić koji je ovom prilikom rekao da je knjiga najplemenitije i najdugovečnije delo čovečanstva i da…
Detaljnije

PRIJAVLJENA EPIDEMIJA Male boginje i u Nišu

Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je danas epidemiju malih boginja na Klinici za dečije interne bolesti Kliničkog centra u tom gradu.
Kako je iz KC Niš saopšteno, kod tri pacijenta koji su tamo hospitalizovani, dokazana je uzročnik bolesti na osnovu laboratorijskih rezultata Instituta za virusologiju "Torlak".
"Preduzete su sve mere za suzbijanje…
Detaljnije

Besplatni promo čas obuke digital marketing menadžer !!!

Novo u Nišu! Postani Digital Marketing Menadžer. Jedno od svetski najtraženijih zanimanja. Savladajte tajne reklamiranja na Fejsbuku Guglu, Instagramu. Naučite da napravite web sajt. Nije potrebno nikakvo predznanje.
Očekujemo vas, prijave za besplatni promo čas u inbox ili na telefon 065 50 100 55 .
24.11.2017 od 19.oo - 20.30h Eduka plus Obrenovićeva 2/23
Detaljnije

Bioskop Vilin Grad - program od 23. do 29. novembra

Radni daniLiga pravde                                                                Liga pravde 3D Stig’o ćale 2 Ubistvo u Orijent ekspresu Ubistvo svetog jelena Vau Vau Zvezda 3D…
Detaljnije