Pretražite poslovni adresar

12. 09. 2017.

Nišlija ostvario svoj san: Motociklom obišao 50 gradova sveta i prešao 16.000km

Nišlija ostvario svoj san: Motociklom obišao 50 gradova sveta i prešao 16.000km

Preporučite prijateljima

Predrag Perunović (48) motorom je prešao 16.000km od Niša do Vladivostoka. Za tačno 43 dana, potpuno sam, obišao je 50 gradova u ukupno osam zemalja.

Iako u duši nije bajker, jer tek poslednjih pet godina vozi motor, kaže da je o ovom putovanju dugo maštao i da su bile potrebne ogromne logističke pripreme.

“Planiranje putovanja trajalo je duže nego sama avantura. Pošao sam 22. jula a završio 2. septembra. Iako sam fizički i mentalno bio pripremljen nije bilo lako izdržati različite klime. Dešavalo mi se da vozim 120km/h na 43 stepena, a onda i na 2 stepena kroz ledenu kišu i sneg. U Sibiru sam u jednom trenutku zbog hladnoće obukao sve što imam, jer hodati a kamoli voziti putem na niskoj temperaturi uopšte nije prijatno. Ali, zanimljivo je da se tokom puta nijednom nisam prehladio”, zadovoljno kaže Predrag.

Na putu sa svojim motorom BMW R 1200 GS Adventure prošao je kroz Bugarsku, Tursku, Gruziju, Jermeniju, Azerbejdžan, Kazahstan, Mongoliju i Rusiju.

Ceo život, kako kaže, pamtiće osećaj vožnje kroz određeni deo Rusije.

“Od Gruzije do Bajkalskog jezera koje se nalazi u južnom Sibiru nisam video ni jednu planinu, a prešao sam oko 5.000 km. Ravnica slična kao u Vojvodini samo jedno 100 puta duža”, naglašava Predrag.

Predrag ističe da je vožnja motorom 50 odsto putovanja i da su na njega ljudi, hrana kao i razne situacije ostavile snažan utisak.

“Dovijanje kako i gde parkirati motor su samo deo moje avanture. U Mongoliji sam uspeo šarmom da ubedim hotelijere da ga ostavim pored recepcije. Uvek sam nalazio neka improvizovana skloništa, a ponekad i prava. Zanimljivo je bilo i to što su ljudi masovno počeli da se interesuju za moje putovanje. Pratili su moje objave i kretanje na društvenim mrežama i sa nestrpljenjem čekali da vide i čuju utiske. Svi su želeli da postanu i moji prijatelji na Fejsbuku”, oduševljeno priča Predrag.   

SRCE MU JE U NIŠU

Predrag već 20 godina radi pri misiji UN i to u Srbiji, Avganistanu, Libanu, Tunisu, Indoneziji i Istočnom Timoru. Iskustvo mu je pomoglo da shvati šta znači sloboda.

“Moj san je ostvaren, a bio je motivisan radom u Avganistanu gde sam proveo četiri godine. Dok sam tamo boravio nisam se slobodno kretao i živeo sam u kampu koji je bio opasan visokim zidinama. Čini mi se da je posle Avganistana ovo putovanje bilo deo procesa mog navikavanje na normalni život”, priča Predrag.

Na naše pitanje kako mu danas, posle toliko godna rada i boravka  u inostranstvu, a naoričito posle ove avanture izgleda Srbija i Niš, kroz osmeh je rekao:

“Naša zemlja je mala, lepa i drugačija… Možda nismo svetska turistička destinacija, moćna ekonomska i vojna sila, ali ne moramo ni da budemo da bismo voleli svoj grad i zemlju… U svakom slučaju Srbija je zelenija od drugih zemalja, a Niš mi je uvek u srcu i hvala mu što je prepoznao moju avanturu”, istakao je Perunović na prijemu kod gradonačelnika Niša.

pregledano: 598 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

ŠOK u Nišu: Otišla na groblje, umalo se nije onesvestila kada je ugledala ovo!

Lopovi su ukrali nadgrobnu ploču s grobnog mesta koje je za života za sebe i suprugu kupio Nišlija Velimir Veličković.

Na Novom groblju u Nišu sa grobnog mesta koje je za života za sebe i suprugu kupio Nišlija , lopovi su ukrali nadgrobnu ploču.
Krađu je prva na Novom groblju u Nišu otkrila njegova ćerka Jasmina Ilić, koja je slučaj…
Detaljnije

Otvoren 54. Sajаm knjiga u Nišu

U hali Čair u Nišu počeo je 54. Sajam knjiga i grafika pod sloganom „Pohvala knjizi“. Izlagačima i posetiocima prvog dana sajma, na otvaranju, obratio se akademik Milosav Tešić.
Niški sajam knjiga, 54. po redu, svečano je otvorio akademik Milosav Tešić koji je ovom prilikom rekao da je knjiga najplemenitije i najdugovečnije delo čovečanstva i da…
Detaljnije

PRIJAVLJENA EPIDEMIJA Male boginje i u Nišu

Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je danas epidemiju malih boginja na Klinici za dečije interne bolesti Kliničkog centra u tom gradu.
Kako je iz KC Niš saopšteno, kod tri pacijenta koji su tamo hospitalizovani, dokazana je uzročnik bolesti na osnovu laboratorijskih rezultata Instituta za virusologiju "Torlak".
"Preduzete su sve mere za suzbijanje…
Detaljnije

Besplatni promo čas obuke digital marketing menadžer !!!

Novo u Nišu! Postani Digital Marketing Menadžer. Jedno od svetski najtraženijih zanimanja. Savladajte tajne reklamiranja na Fejsbuku Guglu, Instagramu. Naučite da napravite web sajt. Nije potrebno nikakvo predznanje.
Očekujemo vas, prijave za besplatni promo čas u inbox ili na telefon 065 50 100 55 .
24.11.2017 od 19.oo - 20.30h Eduka plus Obrenovićeva 2/23
Detaljnije

Bioskop Vilin Grad - program od 23. do 29. novembra

Radni daniLiga pravde                                                                Liga pravde 3D Stig’o ćale 2 Ubistvo u Orijent ekspresu Ubistvo svetog jelena Vau Vau Zvezda 3D…
Detaljnije