Pretražite poslovni adresar

12. 09. 2017.

Nišlija ostvario svoj san: Motociklom obišao 50 gradova sveta i prešao 16.000km

Nišlija ostvario svoj san: Motociklom obišao 50 gradova sveta i prešao 16.000km

Preporučite prijateljima

Predrag Perunović (48) motorom je prešao 16.000km od Niša do Vladivostoka. Za tačno 43 dana, potpuno sam, obišao je 50 gradova u ukupno osam zemalja.

Iako u duši nije bajker, jer tek poslednjih pet godina vozi motor, kaže da je o ovom putovanju dugo maštao i da su bile potrebne ogromne logističke pripreme.

“Planiranje putovanja trajalo je duže nego sama avantura. Pošao sam 22. jula a završio 2. septembra. Iako sam fizički i mentalno bio pripremljen nije bilo lako izdržati različite klime. Dešavalo mi se da vozim 120km/h na 43 stepena, a onda i na 2 stepena kroz ledenu kišu i sneg. U Sibiru sam u jednom trenutku zbog hladnoće obukao sve što imam, jer hodati a kamoli voziti putem na niskoj temperaturi uopšte nije prijatno. Ali, zanimljivo je da se tokom puta nijednom nisam prehladio”, zadovoljno kaže Predrag.

Na putu sa svojim motorom BMW R 1200 GS Adventure prošao je kroz Bugarsku, Tursku, Gruziju, Jermeniju, Azerbejdžan, Kazahstan, Mongoliju i Rusiju.

Ceo život, kako kaže, pamtiće osećaj vožnje kroz određeni deo Rusije.

“Od Gruzije do Bajkalskog jezera koje se nalazi u južnom Sibiru nisam video ni jednu planinu, a prešao sam oko 5.000 km. Ravnica slična kao u Vojvodini samo jedno 100 puta duža”, naglašava Predrag.

Predrag ističe da je vožnja motorom 50 odsto putovanja i da su na njega ljudi, hrana kao i razne situacije ostavile snažan utisak.

“Dovijanje kako i gde parkirati motor su samo deo moje avanture. U Mongoliji sam uspeo šarmom da ubedim hotelijere da ga ostavim pored recepcije. Uvek sam nalazio neka improvizovana skloništa, a ponekad i prava. Zanimljivo je bilo i to što su ljudi masovno počeli da se interesuju za moje putovanje. Pratili su moje objave i kretanje na društvenim mrežama i sa nestrpljenjem čekali da vide i čuju utiske. Svi su želeli da postanu i moji prijatelji na Fejsbuku”, oduševljeno priča Predrag.   

SRCE MU JE U NIŠU

Predrag već 20 godina radi pri misiji UN i to u Srbiji, Avganistanu, Libanu, Tunisu, Indoneziji i Istočnom Timoru. Iskustvo mu je pomoglo da shvati šta znači sloboda.

“Moj san je ostvaren, a bio je motivisan radom u Avganistanu gde sam proveo četiri godine. Dok sam tamo boravio nisam se slobodno kretao i živeo sam u kampu koji je bio opasan visokim zidinama. Čini mi se da je posle Avganistana ovo putovanje bilo deo procesa mog navikavanje na normalni život”, priča Predrag.

Na naše pitanje kako mu danas, posle toliko godna rada i boravka  u inostranstvu, a naoričito posle ove avanture izgleda Srbija i Niš, kroz osmeh je rekao:

“Naša zemlja je mala, lepa i drugačija… Možda nismo svetska turistička destinacija, moćna ekonomska i vojna sila, ali ne moramo ni da budemo da bismo voleli svoj grad i zemlju… U svakom slučaju Srbija je zelenija od drugih zemalja, a Niš mi je uvek u srcu i hvala mu što je prepoznao moju avanturu”, istakao je Perunović na prijemu kod gradonačelnika Niša.

pregledano: 525 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Bez vinjeta u Srbiji

Mnogi vozači priželjkuju vinjete i na srpskim drumovima, ali ovaj vid plaćanja putarine neće zaživeti u bliskoj budućnosti.
U Nacrtu zakona o putevima, čija je javna rasprava počela pre nekoliko dana, predloženo je da se putarina plaća u iznosu koji se utvrđuje u zavisnosti od kategorije vozila i dužine pređene deonice javnog puta, što znači po pređenom kilometru .
U…
Detaljnije

Uhapšena bivša direktorka niškog Doma učenika srednjih škola

Zbog sumnje da je izvršila krivično delo produženo primanje mita niška policija privela je poresku inspektorku S. P. iz Niša.
Kako „Novosti“ saznaju reč je o Sandri Popović, bivšoj direktorki Doma učenika srednjih škola. 
Ona je navodno kao poreski inspektor tražila poklone da ne bi kontrolisala pojedine niške…
Detaljnije

Povoljni zajmovi za privrednike u Nišu

U okviru Programa lokalnog ekonomskog razvoja Grada Niša za 2017. godinu, koji realizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša, upućen je javni poziv bankama zainteresovanim za kratkoročno kreditiranje privrednih subjekata sa teritorije Grada Niša, uz učešće Grada kroz subvencionisanje kamate na kredite za nabavku obrtnih sredstava,…
Detaljnije

Pljačka u centru Niša

Preteći prodavcu nožem, nepoznato lice opljačkalo je market „Ideu“ u Nišu, odnevši pazar od 300.000 dinara.
Pljačka se desila 17. septembra rano ujutru u Ulici kralja Stefana Prvovenčanog u centru Niša, kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu.
I dalje se radi na otkrivanju pljačkaša, protiv koga je podneta krivična prijava.…
Detaljnije

Niš dobija koncertnu dvoranu

U Nišu bi u narednih pet godina trebalo da bude izgrađena koncertna dvorana sa 1.000 do 1.200 mesta i površine nekoliko hiljada kvadrata, najavio je danas u našem gradu ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević.
"Pored koncertne dvorane u tom objektu bi se nalazila i pozorišna scena i galerija u prizemlju" , rekao je Vukosavljević na skupu…
Detaljnije