Pretražite poslovni adresar

12. 10. 2017.

Obeležen Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

Obeležen Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

Preporučite prijateljima

U Nišu je obeležen Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu. Za dva dana, Niš obeležava i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, 14. oktobar.

Polaganjem venaca na spomenik vojvodi Petru Bojoviću koji je, predvodeći Prvu srpsku armiju, 12. oktobra 1918. oslobodio Niš, obeležen je Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili najviši zvaničnici Grada, Okruga, Policijske uprave, Vojske Srbije i predstavnici brojnih udruženja.

Ovom prilikom čelnici Grada Niša su rekli da je napokon na spomeniku ispravljen datum rođenja Petra Bojovića.

"U svim istorijskim knjigama jasno piše da je Petar Bojović rođen 4. jula 1858. godine, tako da je pogrešna godina rođenja 1853. godina ispravljena", izjavila je većnica resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.

Po prvi put odžan je i parastor žrtvama koje su pobili pripadnici bugarske okupacione vojske 1917. godine.

Parastos je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Gospodin Arsenije uz prisustvo vojske i gradskih predstavnika u Tvrđavskom rovu gde se nalazi i spomen kosturnica.

Podsetimo, nakon proboja Solunskog fronta 1918. godine počela je akcija srpske vojske oslobađanja teritorija okupiranih od Bugarske, koja je 29. septembra 1918. kapitulirala.

Prva srpska armija, pod komadom Petra Bojovića, je krenula ka Nišu sa ciljem da ga oslobodi.

Vojvoda Petar Bojović je 1. oktobra 1918. izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije.

Dunavska divizija je oslobodila Vranje  4. oktobra, Vladičin Han 5. oktobra, dan kasnije oslobođena je Grdelica, 7. oktobra oslobođen je i Leskovac, dok su Brestovac i Žitni Potok oslobođeni  8. oktobra.

Trupe Prve srpske armije 9. oktobra 1918. otpočele su operaciju za oslobođenje Niša. Moravska divizija je 10. oktobra osvojila Seličevicu i nastavila prodor prema Gorici i Bubnju.

Konačno, 12. oktobra oslobođen je Niš u Prvom svetskom ratu.

pregledano: 90 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Ovo je idealno mesto za ljudske kolonije na Mesecu (Video)

Naučnici se već godinama pitaju da li bi tamna udubljenja na Mesecu zapravo mogla biti ulazi u ogromne pećine koje je davno napravila lava koja se odlivala.
Naučnici iz Japana i SAD došli su do novog dokaza koji potvrđuje ove pretpostavke, što je dobra vest za one koji traže pogodno i sigurno mesto za život na Mesecu.
Novo istraživanje objavljeno u časopisu…
Detaljnije

Repertoar pozorišta lutaka 22 - 29. oktobar

NEDELJA, 22. OKTOBAR
11.30    PRIČA O VODI , slobodna predstava
  PONEDELJAK, 23. OKTOBAR
17.00 MORE MAŠTE, Mađarski državni teatar u Temišvaru
          Učešće na Međunarodnom festivalu animacije “Pod Merlinovim štapićem” u…
Detaljnije

Novo veštačenje ubice supruge - zbog nejasnoća

ZBOG toga što je psihijatrijski nalaz bio pun kontradiktornosti i nejasnoća koje ni usmenim izjašnjenjem veštaka nisu otklonjene, tužilac u slučaju Gorana Živkovića (53), iz Medoševca u Nišu, koji je optužen da je prošle godine brutalno ubio svoju suprugu Jasminu (48), zatražio je novo veštačenje, koje će obaviti komisija neke referentne…
Detaljnije

Urnebesna komedija POŠTEN PROVALNIK u Domu Vojske

Predstava Pošteni provalinik, pozorišta Boško Buha, biće odigrana 4. novembra u Nišu, u sali Doma Vojske, sa početkom od 20 časova. Predstavu je režirao Milan Karađić. 
Urnebesnu komediju Pošteni provalnik napisao je nobelovac Dario Fo 1958. godine.
"Predstava Pošteni provalnik govori o…
Detaljnije

Za putovanje u EU građani Srbije moraće da traže odobrenje

Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u šengenski prostor morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU.
To će morati da čine iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza. Iz Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta je rečeno da je ceo postupak "složen" i da bi "sistem, ukoliko bude usvojen, mogao da stupi na snagu tek početkom 2020.…
Detaljnije