Pretražite poslovni adresar

12. 10. 2017.

Obeležen Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

Obeležen Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

Preporučite prijateljima

U Nišu je obeležen Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu. Za dva dana, Niš obeležava i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, 14. oktobar.

Polaganjem venaca na spomenik vojvodi Petru Bojoviću koji je, predvodeći Prvu srpsku armiju, 12. oktobra 1918. oslobodio Niš, obeležen je Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili najviši zvaničnici Grada, Okruga, Policijske uprave, Vojske Srbije i predstavnici brojnih udruženja.

Ovom prilikom čelnici Grada Niša su rekli da je napokon na spomeniku ispravljen datum rođenja Petra Bojovića.

"U svim istorijskim knjigama jasno piše da je Petar Bojović rođen 4. jula 1858. godine, tako da je pogrešna godina rođenja 1853. godina ispravljena", izjavila je većnica resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.

Po prvi put odžan je i parastor žrtvama koje su pobili pripadnici bugarske okupacione vojske 1917. godine.

Parastos je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Gospodin Arsenije uz prisustvo vojske i gradskih predstavnika u Tvrđavskom rovu gde se nalazi i spomen kosturnica.

Podsetimo, nakon proboja Solunskog fronta 1918. godine počela je akcija srpske vojske oslobađanja teritorija okupiranih od Bugarske, koja je 29. septembra 1918. kapitulirala.

Prva srpska armija, pod komadom Petra Bojovića, je krenula ka Nišu sa ciljem da ga oslobodi.

Vojvoda Petar Bojović je 1. oktobra 1918. izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije.

Dunavska divizija je oslobodila Vranje  4. oktobra, Vladičin Han 5. oktobra, dan kasnije oslobođena je Grdelica, 7. oktobra oslobođen je i Leskovac, dok su Brestovac i Žitni Potok oslobođeni  8. oktobra.

Trupe Prve srpske armije 9. oktobra 1918. otpočele su operaciju za oslobođenje Niša. Moravska divizija je 10. oktobra osvojila Seličevicu i nastavila prodor prema Gorici i Bubnju.

Konačno, 12. oktobra oslobođen je Niš u Prvom svetskom ratu.

pregledano: 175 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Vučić i Brnabić autobusom u Niš – nepoznata regulacija saobraćaja kroz grad

Presednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, zajedno sa ministrima iz Vlade, sutra u nedelju bi trebalo autobusom zajedno da doputuju u Niš i da prisustvuju svečanosti zbog otvaranja renoviranog niškog Kliničkog centra, objavljuje Danas. Otvaranje se planira za 12 sati.
Nišlije su srećne što se otvara ovaj centar, ali ih malo zanima i kako će…
Detaljnije

EBEC Challenge – inženjersko takmičenje studenata na Elektronskom fakultetu

Ove godine, EBEC Challenge (European BEST Engineering Competition Challenge) - inženjersko takmičenje održaće se na Elektronskom fakultetu u okviru Dana inženjera, koji će trajati od 22. do 24. decembra .
Takmičenje daje jedinstvenu priliku mladim budućim inženjerima da prošire svoja znanja i oprobaju se u rešavanju praktičnih zadataka.
Cilj ovog događaja je da…
Detaljnije

PRAZNIČNO KIĆENjE JELKE U CENTRU GRADA

Grad Niš, u nedelju 17.decembra, započinje relizaciju novogodišnjeg programa koji će se dešavati na Trgu Kralja Milana i koji nosi naziv „Dečji novogodišnji grad“. Na prostoru od platoa ispred pekare Branković do tvrđavskog mosta, od 17.00 časova, naši najmlađi sugrađani iz predškolske ustanove „Pčelica“ započeće ritualno kićenje…
Detaljnije

Repertoar pozorišta lutaka - 17 - 24. decembar

NEDELJA, 17. DECEMBAR  
11.30    BILA JEDNOM JEDNA ZIMA , slobodna predstava 
17.00   NOVOGODIŠNJI PERFORMANS, Trg kralja Milana
            Učešće u novogodšnjem programu koji organizuje Grad Niš
 
PONEDELJAK, 18. DECEMBAR…
Detaljnije

Dvojica huligana usred časa granama prebili dvoje đaka III/3 niške gimnazije

Nečuveno divljaštvo se juče dogodilo u Gmnaziji “9. Maj” u Nišu kada su dvojica momaka oko 18 sati ušla na peti čas hemije, a onda naočigled profesora počeli granama da udaraju jednog dečaka III/3 odeljenja. Profesor je pokušao da smiri ovu dvojicu, ali se to desilo tek kada su se sjatili ostali profesori iz zbornice i jedinice policije.
Detaljnije