Pretražite poslovni adresar

09. 10. 2017.

Posle Niša i Leskovca, turske fabrike u još nekoliko gradova

Posle Niša i Leskovca, turske fabrike u još nekoliko gradova

Preporučite prijateljima

U zvaničnu posetu Srbiji večeras stiže predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sa kojim u Srbiju stiže oko dve stotine privrednika.

Oni su za nas potencijalni investitori jer mnoge turske kompanije proizvodnju iz Bugarske i Rumunije sele u Srbiju.

Kod nas radi više od 400 preduzeća sa turskim kapitalom, a većina je za poslovanje izbarala jug Srbije.

Turski "Aster" u Nišu počeo je da radi pre godinu i po dana. Dok je ovo bila "Elektronska industrija" proizvodili su se predmeti od čelika i lima. Sada je to ženska konfekcija.

U "Aster tekstilu" radi 700 ljudi, a do kraja iduće godine biće ih dve hiljade.

"Posle godinu i po dana možemo reći da je Niš bio pravo mesto za izbor zbog blizine auto-puta ali i mogućnosti da se uposli veliki broj mladih ljudi", ističe Zoran Šuput iz te kompanije.

U tekstilnoj industriji, osim u Nišu, Turci posluju u Leskovcu, a uskoro će i u Lebanu.

U nekadašnjoj paraćinskoj štofari proizvodiće se sintetička vlakna, a u Vladičinom Hanu, investicijom od 10 miliona evra "Teklas" gradi drugi pogon u auto-industriji.

Novih fabrika sa turskim kapitalom biće i u Kraljevu, Žitorađi, Aleksincu.

"Osim toga što su Turci spremni da investiraju u nerazvijena područja oni investiraju u tzv. radne intenzivne proizvodnje, uglavnom tekstila, koje zapošljavaju veliki broj radnika. To mnogo znači za male zaostale sredine kao npr. Lebane ili Žitorađu, jer oni apsorbuju gotovo svu raspoloživu radnu snagu."kaže ekonomista prof. dr Boban Stojanović

"Sva konkurencija u svetu danas gleda gde se radi i to je mnogo važno za investitore koji bi da ulažu u Srbiju. Svako će otići tamo gde može najbolje i najviš da radi", rekao je Fevzi Šilik iz Udruženja tursko-srpskih privrednika.

Kod turskih poslodavaca u Srbiji danas je oko 7.000 naših radnika.

Sporazumom o slobodnoj trgovini između dveju zemalja, ali i Trilateralnom ugovorom između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske poslovanje je lakše.

Prednosti juga Srbije su i Koridor 10 ka istoku i jugu zemlje, kvalifikovana radna snaga ali i pomoć države strancima koji žele da ulažu.

izvor: RTS
pregledano: 242 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Ovo je idealno mesto za ljudske kolonije na Mesecu (Video)

Naučnici se već godinama pitaju da li bi tamna udubljenja na Mesecu zapravo mogla biti ulazi u ogromne pećine koje je davno napravila lava koja se odlivala.
Naučnici iz Japana i SAD došli su do novog dokaza koji potvrđuje ove pretpostavke, što je dobra vest za one koji traže pogodno i sigurno mesto za život na Mesecu.
Novo istraživanje objavljeno u časopisu…
Detaljnije

Repertoar pozorišta lutaka 22 - 29. oktobar

NEDELJA, 22. OKTOBAR
11.30    PRIČA O VODI , slobodna predstava
  PONEDELJAK, 23. OKTOBAR
17.00 MORE MAŠTE, Mađarski državni teatar u Temišvaru
          Učešće na Međunarodnom festivalu animacije “Pod Merlinovim štapićem” u…
Detaljnije

Novo veštačenje ubice supruge - zbog nejasnoća

ZBOG toga što je psihijatrijski nalaz bio pun kontradiktornosti i nejasnoća koje ni usmenim izjašnjenjem veštaka nisu otklonjene, tužilac u slučaju Gorana Živkovića (53), iz Medoševca u Nišu, koji je optužen da je prošle godine brutalno ubio svoju suprugu Jasminu (48), zatražio je novo veštačenje, koje će obaviti komisija neke referentne…
Detaljnije

Urnebesna komedija POŠTEN PROVALNIK u Domu Vojske

Predstava Pošteni provalinik, pozorišta Boško Buha, biće odigrana 4. novembra u Nišu, u sali Doma Vojske, sa početkom od 20 časova. Predstavu je režirao Milan Karađić. 
Urnebesnu komediju Pošteni provalnik napisao je nobelovac Dario Fo 1958. godine.
"Predstava Pošteni provalnik govori o…
Detaljnije

Za putovanje u EU građani Srbije moraće da traže odobrenje

Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u šengenski prostor morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU.
To će morati da čine iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza. Iz Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta je rečeno da je ceo postupak "složen" i da bi "sistem, ukoliko bude usvojen, mogao da stupi na snagu tek početkom 2020.…
Detaljnije