Pretražite poslovni adresar

09. 10. 2017.

Posle Niša i Leskovca, turske fabrike u još nekoliko gradova

Posle Niša i Leskovca, turske fabrike u još nekoliko gradova

Preporučite prijateljima

U zvaničnu posetu Srbiji večeras stiže predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sa kojim u Srbiju stiže oko dve stotine privrednika.

Oni su za nas potencijalni investitori jer mnoge turske kompanije proizvodnju iz Bugarske i Rumunije sele u Srbiju.

Kod nas radi više od 400 preduzeća sa turskim kapitalom, a većina je za poslovanje izbarala jug Srbije.

Turski "Aster" u Nišu počeo je da radi pre godinu i po dana. Dok je ovo bila "Elektronska industrija" proizvodili su se predmeti od čelika i lima. Sada je to ženska konfekcija.

U "Aster tekstilu" radi 700 ljudi, a do kraja iduće godine biće ih dve hiljade.

"Posle godinu i po dana možemo reći da je Niš bio pravo mesto za izbor zbog blizine auto-puta ali i mogućnosti da se uposli veliki broj mladih ljudi", ističe Zoran Šuput iz te kompanije.

U tekstilnoj industriji, osim u Nišu, Turci posluju u Leskovcu, a uskoro će i u Lebanu.

U nekadašnjoj paraćinskoj štofari proizvodiće se sintetička vlakna, a u Vladičinom Hanu, investicijom od 10 miliona evra "Teklas" gradi drugi pogon u auto-industriji.

Novih fabrika sa turskim kapitalom biće i u Kraljevu, Žitorađi, Aleksincu.

"Osim toga što su Turci spremni da investiraju u nerazvijena područja oni investiraju u tzv. radne intenzivne proizvodnje, uglavnom tekstila, koje zapošljavaju veliki broj radnika. To mnogo znači za male zaostale sredine kao npr. Lebane ili Žitorađu, jer oni apsorbuju gotovo svu raspoloživu radnu snagu."kaže ekonomista prof. dr Boban Stojanović

"Sva konkurencija u svetu danas gleda gde se radi i to je mnogo važno za investitore koji bi da ulažu u Srbiju. Svako će otići tamo gde može najbolje i najviš da radi", rekao je Fevzi Šilik iz Udruženja tursko-srpskih privrednika.

Kod turskih poslodavaca u Srbiji danas je oko 7.000 naših radnika.

Sporazumom o slobodnoj trgovini između dveju zemalja, ali i Trilateralnom ugovorom između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske poslovanje je lakše.

Prednosti juga Srbije su i Koridor 10 ka istoku i jugu zemlje, kvalifikovana radna snaga ali i pomoć države strancima koji žele da ulažu.

izvor: RTS
pregledano: 307 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Vučić i Brnabić autobusom u Niš – nepoznata regulacija saobraćaja kroz grad

Presednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, zajedno sa ministrima iz Vlade, sutra u nedelju bi trebalo autobusom zajedno da doputuju u Niš i da prisustvuju svečanosti zbog otvaranja renoviranog niškog Kliničkog centra, objavljuje Danas. Otvaranje se planira za 12 sati.
Nišlije su srećne što se otvara ovaj centar, ali ih malo zanima i kako će…
Detaljnije

EBEC Challenge – inženjersko takmičenje studenata na Elektronskom fakultetu

Ove godine, EBEC Challenge (European BEST Engineering Competition Challenge) - inženjersko takmičenje održaće se na Elektronskom fakultetu u okviru Dana inženjera, koji će trajati od 22. do 24. decembra .
Takmičenje daje jedinstvenu priliku mladim budućim inženjerima da prošire svoja znanja i oprobaju se u rešavanju praktičnih zadataka.
Cilj ovog događaja je da…
Detaljnije

PRAZNIČNO KIĆENjE JELKE U CENTRU GRADA

Grad Niš, u nedelju 17.decembra, započinje relizaciju novogodišnjeg programa koji će se dešavati na Trgu Kralja Milana i koji nosi naziv „Dečji novogodišnji grad“. Na prostoru od platoa ispred pekare Branković do tvrđavskog mosta, od 17.00 časova, naši najmlađi sugrađani iz predškolske ustanove „Pčelica“ započeće ritualno kićenje…
Detaljnije

Repertoar pozorišta lutaka - 17 - 24. decembar

NEDELJA, 17. DECEMBAR  
11.30    BILA JEDNOM JEDNA ZIMA , slobodna predstava 
17.00   NOVOGODIŠNJI PERFORMANS, Trg kralja Milana
            Učešće u novogodšnjem programu koji organizuje Grad Niš
 
PONEDELJAK, 18. DECEMBAR…
Detaljnije

Dvojica huligana usred časa granama prebili dvoje đaka III/3 niške gimnazije

Nečuveno divljaštvo se juče dogodilo u Gmnaziji “9. Maj” u Nišu kada su dvojica momaka oko 18 sati ušla na peti čas hemije, a onda naočigled profesora počeli granama da udaraju jednog dečaka III/3 odeljenja. Profesor je pokušao da smiri ovu dvojicu, ali se to desilo tek kada su se sjatili ostali profesori iz zbornice i jedinice policije.
Detaljnije