Pretražite poslovni adresar

11. 01. 2018.

Premašen planirani broj vakcinisane dece

Premašen planirani broj vakcinisane dece

Preporučite prijateljima

Prijavljivanje epidemije malih boginja uticalo je na povećanje broja dece vakcinisane MMR vakcinom u Domu zdravlja u Nišu, izjavila je načelnica službe pedijatrije niškom domu zdravlja Snežana Zdravković.

 

 

Ona je agenciji Beta kazala da procenat vakcinisane dece obuhvata ne samo dvogodišnju decu, već i decu koja imaju tri, četiri ili više godina.

"Nakon proglašenja epidemije, roditelji su na vakcinaciju počeli da dovode i stariju decu koja nisu vakcinisana", kazala je Snežana Zdravković.

Prema njenim rečima, svake godine planira se da MMR vakcinu primi oko 95 odsto dvogodišnje dece.

"Taj procenat po generaciji koji obezbeđuje kolektivni imunitet još nismo dostigli. Međutim, ukoliko se ovakav obuhvat vakcinacije nastavi, nadamo se da ćemo ga dostići i nadoknaditi zaostatak iz prethodnih godina", rekla je ona i dodala da se pad broja dece koja su vakcinisana MMR vakcinom beleži od 2012. godine do sada.

Dodala je da je zadovoljavajući obuhvat revakcinacije MMR vakcinom, koja se prima pred polazak u prvi razred, jer iznosi 96 odsto.

Ona je kazala da nažalost i dalje ima roditelja koji uporno odbijaju vakcinaciju i ne odazivaju se na pozive lekara.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Nišu od početka oktobra do danas 143 osobe obolele su od malih boginja - morbila.

U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od malih boginja obolelo je 918 osoba, a dve su preminule.

Foto: Mondo

pregledano: 150 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Vitez plivanja – Nikola Đorđević!

Dvadesetčetvorogodišnji Nikola Đorđević, student Elektronskog fakulteta u Nišu, vitez je  ovogodišnjeg Bogajavljenskog plivanja koje je dvanaesti put održano u organizaciji Gradske opštine Medijana.
Nikola je plivao po drugi put za Časni krst. Motiv za učešće, kaže, želja je kaže da se dokaže da može da bude najbolji u ovom neobičnom takmičenju.…
Detaljnije

Cineplexx Niš Bioskopski repertoar od 18. do 24. januara

Na repertoaru se ove nedelje nalaze  tri nova filmska naslova:
 1.  „Patuljci sa naslovnih strana”  -    Nova sjajna srpska komedija poznatog reditelja  Milorada Milinkovića  („Mrtav Ladan", „Čitulja za Eskobara"), prikazuje život najvećeg rijaliti maga na ovim prostorima, koga igra fantastični  Gordan Kičić.…
Detaljnije

PLIVANJE ZA ČASNI KRST: Najstariji takmičar ima 70 godina i pliva sedmi put

Tradicionalno plivačko takmičenje za Časni krst biće održano na Bogojavljanje, 19. januara, na otvorenim bazenima Sportskog centra „Čair“, sa početkom u 12 sati. Plivanje za časni krst već dvanaestu godinu za redom organizuje GO Medijana u saradnji sa Niškom eparhijom.
Prijavljeno je 30 učesnika, dok će tradicionalno plivati 16 Nišlija i po jedan predstavnik…
Detaljnije

Građani dug otplaćuju dogovorom

SPORAZUM između Osnovnog i Višeg suda u Nišu, s jedne strane, i Gradskog komunalnog preduzeća, s druge strane, o upućivanju predmeta na medijaciju, biće potpisan danas u podne. Biće to prvi takav slučaj da se domaći sudovi dogovore sa nekim javnim preduzećem da se potraživanja građana rešavaju mirnim putem, a ne sudskim tužbama.
 
Za početak, kako…
Detaljnije

70.000 nelegalnih - 13.000 rešenja za rušenje

U Nišu je izdato oko 1.000 rešenja o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, a građevinsku dozvolu čekaju vlasnici još 70.000 objekata.
"Mi imamo 40.000 predmeta preuzetih iz ranijih postupaka legalizacije, a još 41.000 objekata je inspekcija prošle godine popisala. Tu postoji preklapanje, odnosno oko 10.000 objekata je popisano iako su njihovi…
Detaljnije