Pretražite poslovni adresar

03. 01. 2018.

Tajna niškog sefa

Tajna niškog sefa

Preporučite prijateljima

Gradsku kuću u Nišu, sedište gradonačelnika i gradskog veća, mnogi smatraju najlepšom javnom zgradom. Sagrađena je kao prva filijala Narodne banke tadašnje kraljevine Jugoslavije, gotovo 50 godina zgrada se ne koristi kao banka, ali je sef ostao sačuvan. Danas u njemu nema para, ali ima vrednih stvari.

Sef je sasvim očekivano teško otvoriti a masivna vrata, proizvedena u Beču danas čuvaju uglavnom uspomene - poklone i dokumentaciju, kaže nezvanični čuvar sefa Mihajlo Zdravković, koji već pet godina koristi kancelariju u kojoj je sef.

"Unutra su istorijske stvari, pokloni koje je grad dobio kroz razne posete, tu su i medalje i pehari koji su osvajani, zatim službeni glasnici i protokoli iz sedamdesetih godina", kaže Mihailo Zdravković.

Najzanimljivije od svega su uredno složene fotografije Titove posete Nišu. Tek nedavno je počelo sređivanje svega onoga što je godinama odlagano ovde, tako da za sada sef nije dostupan široj javnosti.Đorđe Vajfert, čovek sa novčanice od hiljadu dinara bio je veliki industrijalac i guverner Narodne banke Jugoslavije. On je 1924. godine na obeležavanju desetogodišnjice od početka Prvog svetskog rata postavio kamen temeljac za ovu zgradu.

 Reprezentativnost nekadašnje banke podstakla je 70 tih godina prošlog veka preseljenje gradskih funkcionera, a u bogato ukrašenom foajeu do 90 tih su se obavljala venčanja.

"Kada uđete u nju i pogledate šta se sve tu nalazi od mozaika, od novih plafona. kada pogledate fasadu napolju, kada vidite tu dekoraciju, fasadnu plastiku, sve vam je jasno koliko je ona i dobro napravljena i koliko je reprezantativna", kaže Đorđe Stošić iz zavoda za zaštitu spomenka kulture.

"Moram priznati da svi oni koji su ušli u ovu zgradu oduševljeni su njenim izgledom i rado se vraćaju. Šalje se poruka iz Niša da je Niš otvoreni grad", objašnjava Sanja Milojković načelnik Službe za poslove gradonačelnika.

Za uredjenje fasade već postoje najave, ozbiljnijih planova za sef nema, ali bi u Novoj godini uz stručnu sistematizaciju zbirke mogao da postane muzejska postavka.

 
 
izvor: www.rts.rs
pregledano: 126 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Vitez plivanja – Nikola Đorđević!

Dvadesetčetvorogodišnji Nikola Đorđević, student Elektronskog fakulteta u Nišu, vitez je  ovogodišnjeg Bogajavljenskog plivanja koje je dvanaesti put održano u organizaciji Gradske opštine Medijana.
Nikola je plivao po drugi put za Časni krst. Motiv za učešće, kaže, želja je kaže da se dokaže da može da bude najbolji u ovom neobičnom takmičenju.…
Detaljnije

Cineplexx Niš Bioskopski repertoar od 18. do 24. januara

Na repertoaru se ove nedelje nalaze  tri nova filmska naslova:
 1.  „Patuljci sa naslovnih strana”  -    Nova sjajna srpska komedija poznatog reditelja  Milorada Milinkovića  („Mrtav Ladan", „Čitulja za Eskobara"), prikazuje život najvećeg rijaliti maga na ovim prostorima, koga igra fantastični  Gordan Kičić.…
Detaljnije

PLIVANJE ZA ČASNI KRST: Najstariji takmičar ima 70 godina i pliva sedmi put

Tradicionalno plivačko takmičenje za Časni krst biće održano na Bogojavljanje, 19. januara, na otvorenim bazenima Sportskog centra „Čair“, sa početkom u 12 sati. Plivanje za časni krst već dvanaestu godinu za redom organizuje GO Medijana u saradnji sa Niškom eparhijom.
Prijavljeno je 30 učesnika, dok će tradicionalno plivati 16 Nišlija i po jedan predstavnik…
Detaljnije

Građani dug otplaćuju dogovorom

SPORAZUM između Osnovnog i Višeg suda u Nišu, s jedne strane, i Gradskog komunalnog preduzeća, s druge strane, o upućivanju predmeta na medijaciju, biće potpisan danas u podne. Biće to prvi takav slučaj da se domaći sudovi dogovore sa nekim javnim preduzećem da se potraživanja građana rešavaju mirnim putem, a ne sudskim tužbama.
 
Za početak, kako…
Detaljnije

70.000 nelegalnih - 13.000 rešenja za rušenje

U Nišu je izdato oko 1.000 rešenja o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, a građevinsku dozvolu čekaju vlasnici još 70.000 objekata.
"Mi imamo 40.000 predmeta preuzetih iz ranijih postupaka legalizacije, a još 41.000 objekata je inspekcija prošle godine popisala. Tu postoji preklapanje, odnosno oko 10.000 objekata je popisano iako su njihovi…
Detaljnije