Pretražite poslovni adresar

16. 08. 2017.

Tramvajem na lečenje

Tramvajem na lečenje

Preporučite prijateljima

Po oslobođenju od turske vladavine 1878. godine, u Niškoj Banji su zatečena samo dva odvojena turska kupatila za muškarce i žene, kao i nekoliko objekata za smeštaj bolesnika. Izgradnja ugostiteljskih zdanja i kuća za stanovanje počela je oko 1880.
Zasluge za obnavljanje Niške Banje pripisuju se knezu, a potonjem kralju Milanu Obrenoviću, "koji je patio od teškog išijasa i koji je, tražeći leka, obišao gotovo sve u to vreme poznate evropske banje, ali tek nakon kupanja u Niškoj Banji našao lek za svoje patnje.

Kako se knez Milan posle kupanja kolima vraćao u Niš (jer u banji nije bilo udobnog smeštaja) pokrenuo je inicijativu i nagovorio svoje juvelire Zaharija i Nikolu Popovića o potrebi izgradnje jednog udobnijeg kupatila kojim bi se i on lično koristio", zapisali su hroničari.

Beogradski juveliri Zaharija i Nikola Popović poslušali su kneza Milana i otkupili 1880. zemljište oko današnjeg hotela Ozren i na njemu iste godine podigli zgradu s restoranom i kupatilom sa 12 mermernih kada i isto toliko soba za izdavanje gostima.
Te godine podignuta je i kafana Lovac, sa deset soba za izdavanje. Potom su sagrađene Rašićeva i Zeljak kafana. Bili su to prvi savremeni smeštaji za banjske goste, kojih je 1898. godine bilo samo oko dvadeset. Od tada Niška Banja postaje uređeno naselje, sa kupatilima uz izvore tople i hladne lekovite vode.

Opšti razvoj Niške Banje posle Prvog svetskog rata započeo je od 1921, kada je utvrđeno da je voda radioaktivna, a nastavio se 1923. godine kada je brigu o banji preuzela država.

Dr Đorđe Mihailović, sreski sanitarni referent, postavljen je 1926. za stalnog banjskog lekara. Njega je Banjska uprava dve godine kasnije uputila u Čehoslovačku na specijalizaciju iz fizikalne terapije.

Tih godina banja je imala dva državna bazena sa sobama za svlačenje, jednu privatnu zgradu sa 18 kabina i kadama sa toplom vodom. Podignuta su i tri hotela sa skoro 50 soba, a u privatnim vilama i seljačkim kućama još oko 60 postelja, ili ukupno oko 100 soba sa 250 kreveta.

Kada je 1930. banja povezana tramvajem sa Nišom, stvoreni su povoljni uslovi za njen dalji napredak. Pošto je tarifa za prevoz putnika tramvajem od Niša do Niške Banje bila znatno niža od one koju su naplaćivali taksisti i fijakeristi, broj putnika bio je sve veći. Tako su već 1930. niški tramvaji, na relaciji Niš - Niška Banja, prevalili 385.000 kilometara i prevezli 1.200.000 putnika.

 

 

pregledano: 350 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Svako treće preduzeće posluje u sivoj zoni

Obim sive ekonomije smanjen je prethodnih pet godina među registrovanom privredom sa 21,2 na 15,4 odsto BDP-a, ali i dalje svako treće preduzeće posluje u sivoj zoni, čemu značajno doprinose neregistrovane firme koje čine više od 17 odsto ukupnog broja privrednih subjekata, pokazala je analiza Siva ekonomija u Srbiji 2017.", koju je predstavio NALED.
Analizu je sproveo NALED uz…
Detaljnije

Dan socijalne pravde: Stopa siromaštva u Srbiji 25,5 odsto

U svetu se danas obeležava Dan socijalne pravde, posvećen borbi protiv siromaštva, nezaposlenosti i pružanju jednakih šansi za sve.
Zasnovana na principima jednakosti, uvažavanja različitosti i zaštite ljudskih prava u svim područjima života, socijalna pravda predstavlja osnovni preduslov za ostvarivanje mirnog i prosperitetnog života svih građana u drštvu,…
Detaljnije

Bez vode više ulica u centru Niša

Usled kompleksnog kvara na vodovodnoj mreži na uglu ulica Lole Ribara i 7. jula predviđeni su radovi terenskih ekipa vodovodnog preduzeća "Naissus" u utorak 20.02.2018. god.
U vremenu od 8 do 15 sati biće obustavljeno vodosnabdevanje u više ulica: Orlovića Pavla, Mačvanskoj, delu ulice Lole Ribara, delu Sedmog jula, bez vode biće i deo Milentijeve i deo Jeronimove ulice prema…
Detaljnije

Počeo Veliki post

Veliki post, ili Vaskršnji počeo je ponedeljak 19. februara i završava se u nedelju 8.aprila na dan Vaskrsa .
Najvažniji je posni period u toku godine i njegov osnovni zadatak jeste da vernike telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog. To je ujedno i najstrožiji post Crkve i obavezan je za sve hrišćane.
Vreme kada treba…
Detaljnije

Posao za mlade: Kako do posla bez bogatog radnog iskustva?

Zapošljavanje ne počinje tek nakon završetka školovanja, mladi moraju da budu informisaniji i aktivniji kada je reč o zapošljavanju, nemaju podršku okoline, te se retko odlučuju za pokretanje sopstvenog biznisa  – neki su od zaključaka tribine  Kapital magazina o zapošljavanju mladih.
Ovom tribinom završen je…
Detaljnije