Pretražite poslovni adresar

16. 08. 2017.

Tramvajem na lečenje

Tramvajem na lečenje

Preporučite prijateljima

Po oslobođenju od turske vladavine 1878. godine, u Niškoj Banji su zatečena samo dva odvojena turska kupatila za muškarce i žene, kao i nekoliko objekata za smeštaj bolesnika. Izgradnja ugostiteljskih zdanja i kuća za stanovanje počela je oko 1880.
Zasluge za obnavljanje Niške Banje pripisuju se knezu, a potonjem kralju Milanu Obrenoviću, "koji je patio od teškog išijasa i koji je, tražeći leka, obišao gotovo sve u to vreme poznate evropske banje, ali tek nakon kupanja u Niškoj Banji našao lek za svoje patnje.

Kako se knez Milan posle kupanja kolima vraćao u Niš (jer u banji nije bilo udobnog smeštaja) pokrenuo je inicijativu i nagovorio svoje juvelire Zaharija i Nikolu Popovića o potrebi izgradnje jednog udobnijeg kupatila kojim bi se i on lično koristio", zapisali su hroničari.

Beogradski juveliri Zaharija i Nikola Popović poslušali su kneza Milana i otkupili 1880. zemljište oko današnjeg hotela Ozren i na njemu iste godine podigli zgradu s restoranom i kupatilom sa 12 mermernih kada i isto toliko soba za izdavanje gostima.
Te godine podignuta je i kafana Lovac, sa deset soba za izdavanje. Potom su sagrađene Rašićeva i Zeljak kafana. Bili su to prvi savremeni smeštaji za banjske goste, kojih je 1898. godine bilo samo oko dvadeset. Od tada Niška Banja postaje uređeno naselje, sa kupatilima uz izvore tople i hladne lekovite vode.

Opšti razvoj Niške Banje posle Prvog svetskog rata započeo je od 1921, kada je utvrđeno da je voda radioaktivna, a nastavio se 1923. godine kada je brigu o banji preuzela država.

Dr Đorđe Mihailović, sreski sanitarni referent, postavljen je 1926. za stalnog banjskog lekara. Njega je Banjska uprava dve godine kasnije uputila u Čehoslovačku na specijalizaciju iz fizikalne terapije.

Tih godina banja je imala dva državna bazena sa sobama za svlačenje, jednu privatnu zgradu sa 18 kabina i kadama sa toplom vodom. Podignuta su i tri hotela sa skoro 50 soba, a u privatnim vilama i seljačkim kućama još oko 60 postelja, ili ukupno oko 100 soba sa 250 kreveta.

Kada je 1930. banja povezana tramvajem sa Nišom, stvoreni su povoljni uslovi za njen dalji napredak. Pošto je tarifa za prevoz putnika tramvajem od Niša do Niške Banje bila znatno niža od one koju su naplaćivali taksisti i fijakeristi, broj putnika bio je sve veći. Tako su već 1930. niški tramvaji, na relaciji Niš - Niška Banja, prevalili 385.000 kilometara i prevezli 1.200.000 putnika.

 

 

pregledano: 157 puta


Preporučite prijateljima
Najnovije vesti:

Bez vinjeta u Srbiji

Mnogi vozači priželjkuju vinjete i na srpskim drumovima, ali ovaj vid plaćanja putarine neće zaživeti u bliskoj budućnosti.
U Nacrtu zakona o putevima, čija je javna rasprava počela pre nekoliko dana, predloženo je da se putarina plaća u iznosu koji se utvrđuje u zavisnosti od kategorije vozila i dužine pređene deonice javnog puta, što znači po pređenom kilometru .
U…
Detaljnije

Uhapšena bivša direktorka niškog Doma učenika srednjih škola

Zbog sumnje da je izvršila krivično delo produženo primanje mita niška policija privela je poresku inspektorku S. P. iz Niša.
Kako „Novosti“ saznaju reč je o Sandri Popović, bivšoj direktorki Doma učenika srednjih škola. 
Ona je navodno kao poreski inspektor tražila poklone da ne bi kontrolisala pojedine niške…
Detaljnije

Povoljni zajmovi za privrednike u Nišu

U okviru Programa lokalnog ekonomskog razvoja Grada Niša za 2017. godinu, koji realizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša, upućen je javni poziv bankama zainteresovanim za kratkoročno kreditiranje privrednih subjekata sa teritorije Grada Niša, uz učešće Grada kroz subvencionisanje kamate na kredite za nabavku obrtnih sredstava,…
Detaljnije

Pljačka u centru Niša

Preteći prodavcu nožem, nepoznato lice opljačkalo je market „Ideu“ u Nišu, odnevši pazar od 300.000 dinara.
Pljačka se desila 17. septembra rano ujutru u Ulici kralja Stefana Prvovenčanog u centru Niša, kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu.
I dalje se radi na otkrivanju pljačkaša, protiv koga je podneta krivična prijava.…
Detaljnije

Niš dobija koncertnu dvoranu

U Nišu bi u narednih pet godina trebalo da bude izgrađena koncertna dvorana sa 1.000 do 1.200 mesta i površine nekoliko hiljada kvadrata, najavio je danas u našem gradu ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević.
"Pored koncertne dvorane u tom objektu bi se nalazila i pozorišna scena i galerija u prizemlju" , rekao je Vukosavljević na skupu…
Detaljnije